7 Ιαν 2013

Το αγόρι στο τελευταίο θρανίο

Ο Ζερμαίν είναι φιλόλογος σε ένα λύκειο. Όταν διορθώνει τις εκθέσεις των μαθητών του για το πώς πέρασαν το Σαββατοκύριακο ανακαλύπτει την έκθεση του Κλοντ και ενθουσιάζεται από τον τρόπο γραφής του μαθητή του.
Όμως, ο Κλοντ για να γράψει την έκθεση αυτή χρειάστηκε να βρει μια πρόφαση για να μπει στο σπίτι του συμμαθητή του, Ράφα. Στην ουσία, όμως, ο Κλοντ γράφει για την οικογένεια του Ράφα και στιγμές που βιώνει ο ίδιος μέσα στο σπίτι και αφορούν στο τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι.
Ο Ζερμαίν θέλοντας να ενθαρρύνει τον Κλοντ να γράφει, προσπαθεί να τον βοηθήσει, ώσπου να αντιληφθεί ότι ο Κλοντ μπορεί να εμπνευστεί μονάχα στο σπίτι εκείνο, περιγράφοντας το τι πραγματικά συμβαίνει εκεί μέσα. Έχοντας μπει ο Ζερμαίν στην όλη αυτή διαδικασία, δεν μπορεί να σταματήσει αυτό που συμβαίνει, αλλά αντίθετα ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο τον Κλοντ να συνεχίσει. Ταυτόχρονα διαβάζει και στη σύζυγό του τα κείμενα που του δίνει σε καθημερινή πλέον βάση ο Κλοντ, ενώ δεν διστάζει να παρανομήσει εντός των τειχών του σχολείου, προκειμένου να συνεχίσει να πηγαίνει ο Κλοντ στο σπίτι του Ράφα.
Ο Ζερμαίν σιγά σιγά αρχίζει να παγιδεύεται από την περιέργειά του, ενώ ταυτόχρονα η σχέση μεταξύ του Κλοντ και της οικογένειας του Ράφα, και ιδίως της μητέρας του Ράφα, παίρνει μια δραματική τροπή που θα οδηγήσει σε καταστάσεις ανεξέλεγκτες που θα επηρεάσουν σαν ντόμινο τις ζωές των πρωταγωνιστών.

Η ταινία βασίζεται στο θεατρικό έργο του Χουάν Μαγιόργκα "Το αγόρι στο τελευταίο θρανίο", όπως είναι ο τίτλος της στην ελληνική διανομή, σε αντίθεση με την παγκόσμια διανομή όπου ο τίτλος είναι "Μέσα στο σπίτι". Περιγράφει μια κατάσταση στην οποία οι πρωταγωνιστές εμπλέκονται είτε ακούσια είτε εκούσια σε ένα σκηνικό παρόμοιο με τον Μεγάλο Αδερφό, σε μια μορφή πιο εξελιγμένη και πιο δραματική.
Απέσπασε το βραβείο της Χρυσής Αχιβάδας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και βραβείο κριτικών στο Τορόντο. Στη χώρα μας έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες στις 13 Δεκεμβρίου 2012.

Dans la maison (2012)
Σκηνοθεσία: François Ozon
Σενάριο: François Ozon, Juán Mayorga
Πρωταγωνιστούν: Fabrice Luchini, Ernst Umhauer, Kristin Scott Thomas, Emmanuelle Seigner, Denis Ménochet, Bastien Ughetto, Jean-François Balmer
Διάρκεια: 105'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο "Ολύμπιον" στη Θεσσαλονίκη στις 5 Ιανουαρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: