16 Ιαν 2013

Η λεμονιά

Η Παλαιστίνια Σάλμα Ζιντάν, χήρα, κατοικεί στα όρια της Δυτικής Όχθης με το κυρίως κράτος του Ισραήλ. Ζει φτωχικά και βγάζει τα προς το ζην από ένα περιβόλι με λεμονιές που έχει πάνω στη συνοριακή γραμμή και το οποίο είχε φυτέψει ο πατέρας της εδώ και 50 χρόνια.
Όταν στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων εγκαθίσταται ο Υπουργός Αμύνης του Ισραήλ, θεωρείται ότι το περιβόλι με τις λεμονιές αποτελεί απειλή για το σπίτι του Υπουργού και κατ' επέκταση για το κράτος υπό τον κίνδυνο μήπως τρυπώσουν εκεί τρομοκράτες. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο επιβάλλει το ξερίζωμα των δέντρων, περιφράσσει το περιβόλι και απαγορεύει στη Σάλμα να μπει μέσα.
Η Σάλμα, όμως, δεν μπορεί να παρατήσει έτσι απλά το περιβόλι της. Αρνείται να πάρει αποζημίωση και είναι αποφασισμένη να κινήσει δικαστικές διαδικασίες, ώστε να δικαιωθεί και να διατηρήσει το περιβόλι μέσα στο οποίο ουσιαστικά μεγάλωσε. Ζητάει τη βοήθεια του Ζιάντ, ενός νεαρού δικηγόρου από τη γειτονική πόλη, ο οποίος αποφασίζει να φτάσει το θέμα μέχρι την τελική δικαίωση.
Το εγχείρημα είναι από την αρχή καταδικασμένο σε αποτυχία στα δικαστήρια του Ισραήλ, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τον κήπο μιας Παλαιστίνιας. Εκτός από τον Ζιάντ, όμως, η Σάλμα αποκτά σιωπηλά κι έναν απρόσμενο σύμμαχο στον αγώνα της. Είναι η Μίρα, η σύζυγος του Υπουργού, που κατανοεί την αδικία που πάει να επιβληθεί στη Σάλμα, ενώ και η φιλειρηνίστρια Εβραία δημοσιογράφος Ταμάρ Γκέρα φροντίζει να προβάλει στον τύπο το όλο γεγονός με την προσδοκία της δικαίωσης της Σάλμα.
Όταν η τελική απόφαση του δικαστηρίου εκδοθεί, οι πρωταγωνιστές πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Ο Εβραίος σκηνοθέτης Εράν Ρικλίς παρουσιάζει μια ιστορία για τις σχέσεις των Εβραίων με τους Παλαιστίνιους, όπως έχει κάνει και σε παλιότερες ταινίες του. Αφορμή για το θέμα της ταινίας αποτέλεσε το ξερίζωμα ελαιοδέντρων σε παλαιστινιακά εδάφη για λόγους ασφαλείας, ένα γεγονός που αναφέρεται και στην ταινία. Περιγράφει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι Παλαιστίνιοι και πόσο δύσκολα μπορούν να βρουν το δίκιο τους μέσα σε ένα στρατοκρατούμενο κράτος, στο οποίο αποτελούν μειοψηφία, ιδιαίτερα δε όταν πρέπει να τα βάλουν με το ίδιο το κράτος και την αδικία που υπόκεινται εξ αιτίας του κράτους. Ταυτόχρονα καυτηριάζει τα εξωφρενικά αυστηρά μέτρα που μπορεί να πάρει ένα κράτος, το οποιοδήποτε κράτος, και ιδίως το κράτος του Ισραήλ δήθεν για λόγους ασφαλείας, βλέποντας αόρατους εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν, δηλαδή σε έναν κήπο με δέντρα μιας φτωχής γυναίκας. Επιπλέον μας δίνει μια φιλειρηνική οπτική μέσα από τη σιωπηρή υποστήριξη δύο γυναικών που είναι γειτόνισσες, δεν μιλούν την ίδια γλώσσα, δεν έχουν μιλήσει ποτέ και κάποιοι άλλοι τις έχουν επιβάλει να θεωρούνται εχθροί.
Η ταινία απέσπασε βραβεία στο Βερολίνο και σε άλλα διεθνή φεστιβάλ, ιδιαίτερα για την ερμηνεία της Χιάμ Αμπάς στο ρόλο της Σάλμα. Στη χώρα μας προβλήθηκε από τον Ιούνιο του 2008.

Etz limon (עץ לימון, شجرة ليمون - 2008)
Σκηνοθεσία: Eran Riklis
Σενάριο: Eran Riklis, Suha Arraf
Πρωταγωνιστούν: Hiam Abbass, Rona Lipaz-Michael, Ali Suliman, Doron Tavory, Tarik Kopty, Amos Lavi, Amnon Wolf, Lion Baranes, Smadar Jaaron, Danny Leshman
Διάρκεια: 106'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: