8 Ιαν 2013

The impossible

Ο Χένρι μαζί με τη σύζυγό του, Μαρία, και τα τρία αγόρια τους πάνε διακοπές στην Ταϋλάνδη για τα Χριστούγεννα του 2004. Η μοίρα τους, όμως, δεν ήθελε να χαρούν αυτές τις διακοπές, καθώς στην περιοχή δημιουργήθηκε τσουνάμι με δυο μεγάλα παλιρροϊκά κύματα που διέλυσε τα ξενοδοχεία της ακτογραμμής και έπνιξε πολλούς ανθρώπους και ζωντανούς οργανισμούς.
Από αυτήν την τραγωδία σώζονται η Μαρία, σοβαρά τραυματισμένη, και ο μεγαλύτερος γιος τους, ο Λούκας. Στον αγώνα για την επιβίωση μέσα στην καταστροφή, ο Λούκας προστατεύει τη μητέρα του, ώσπου τους διασώζουν ντόπιοι χωρικοί, οι οποίοι τους μεταφέρουν στο πλησιέστερο νοσοκομείο που έχει γεμίσει από θύματα του τσουνάμι. Η τύχη των υπόλοιπων αγνοείται.
Όμως, ο Χένρι και τα δυο μικρά αγόρια ζουν. Ο Χένρι στην προσπάθειά του να μάθει για τη σύζυγό του και το Λούκας τρέχει από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ενώ τα παιδιά καταφεύγουν σε ασφαλές μέρος στα βουνά.
Την ίδια στιγμή η κατάσταση της Μαρίας χειροτερεύει, ενώ ο Λούκας μένει καρτερικά κοντά της. Ώσπου κάποια στιγμή παρατηρεί έναν άνθρωπο να ψάχνει.

Ο Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα, σκηνοθέτης του "Ορφανοτροφείου", μας παρουσιάζει την αληθινή ιστορία της οικογένειας Μπελόν, μιας οικογένειας Ισπανών που πήγε διακοπές στην Ταϋλάνδη την περίοδο που συνέβη το φονικό τσουνάμι. Βιώνουμε την αγωνία των πρωταγωνιστών που ακροβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου, την προσπάθεια για την επιβίωσή τους και τον αγώνα τους για τη σωτηρία των αγαπημένων τους. Ακόμη και μέσα σε μια τέτοια καταστροφή κανείς δεν μπορεί να δεχτεί το θάνατο των αγαπημένων του προσώπων ή φοβάται αυτό το ενδεχόμενο, όπως ο Λούκας όταν καλείται να αναγνωρίσει αντικείμενα της μητέρας του, την οποία είχε αφήσει στο κρεβάτι του νοσοκομείου και δεν την βρήκε μετά.
Ο Μπαγιόνα περιγράφει τα γεγονότα της περιόδου ρεαλιστικά, χωρίς τις υπερβολές που θα περιμέναμε. Εξάλλου και το ίδιο το μέγεθος της καταστροφής ήταν πολύ μεγάλο, ώστε η οποιαδήποτε υπερβολή στην παρουσίαση να είναι δικαιολογημένη.
Η ταινία γνώρισε καλές κριτικές από τους κριτικούς, όμως συντάραξε όσους επιζώντες του τσουνάμι είδαν αποσπάσματά της. Αν και η παραγωγή είναι εξ ολοκλήρου ισπανική και η ταινία αφορά μια οικογένεια Ισπανών, είναι γυρισμένη στα αγγλικά και οι πρωταγωνιστές της είναι Βρετανοί. Βραβεία για την ερμηνεία του στο ρόλο του Λούκας απέσπασε ο νεαρός Τομ Χόλαντ.
Στη χώρα μας η ταινία έκανε πρεμιέρα την Πρωτοχρονιά του 2013.

Lo imposible (2012)
Σκηνοθεσία: Juan Antonio Bayona
Σενάριο: Sergio G. Sánchez, María Belón
Πρωταγωνιστούν: Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Holland, Samuel Joslin, Oaklee Pendergast, Geraldine Chaplin, Marta Etura, Simon Blyberg, Ploy Jindachote, Sönke Möhring
Διάρκεια: 113'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο "Ολύμπιον" στην Κοζάνη στις 7 Ιανουαρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: