23 Ιαν 2013

Ξεχασμένοι από την κοινωνία

Στις φτωχογειτονιές της Πόλης του Μεξικού, η εγκληματικότητα μεταξύ των παιδιών και των εφήβων βρίσκεται σε έξαρση.
Ο έφηβος Χαΐμπο έχοντας δραπετεύσει από το αναμορφωτήριο στο οποίο είχε μπει, ενώνεται με την παλιά του παιδική συμμορία και, όντας ο μεγαλύτερος, γίνεται  αρχηγός των παιδιών. Βρίσκει στέγη κρυφά στα σπίτια ή τους στάβλους άλλων παιδιών της συμμορίας.
Ο μικρός Πέδρο, ζώντας έξω από το σπίτι του, μεγαλωμένος χωρίς πατέρα, και με μια μητέρα που τον θεωρεί αλήτη και δεν τον δέχεται σπίτι, είναι μέλος της συμμορίας.
Μαζί με όλα τα αλητάκια στοχεύουν στους αδύναμους της κοινωνίας από τους οποίους προσπαθούν να κλέψουν τα λιγοστά που έχουν. Επιτίθενται σε έναν τυφλό γέρο οργανοπαίκτη, τον Δον Καρμέλο, καθώς και σε ανάπηρους και ανθρώπους αδύναμους να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.
Όταν, όμως, ο Χαΐμπο θέλει να πάρει εκδίκηση από τον Χουλιάν, επειδή θεωρεί ότι τον είχε καρφώσει, τον σκοτώνει έχοντας συνεργό και μάρτυρα τον Πέδρο. Ο Πέδρο είναι πλέον αναγκασμένος να μην μιλήσει σε κανέναν, όμως λόγω του γεγονότος αποφασίζει να αλλάξει και να βρει μια δουλειά για να βγάζει χρήματα και να ξεφύγει από την αλητεία.
Όμως, ο Χαΐμπο τον έχει στριμωγμένο. Κλέβει κρυφά ένα μαχαίρι από το σιδηρουργείο, όπου δουλεύει ο Πέδρο κι ο Πέδρο βρίσκεται κατηγορούμενος. Ξέρει ότι δεν μπορεί να μαρτυρήσει τον Χαΐμπο, για να μην πάθει ό,τι έπαθε ο Χουλιάν.
Ο Πέδρο θα βρεθεί στο αναμορφωτήριο, όμως ο Χαΐμπο δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη.

Η ταινία περιγράφει μια ιστορία φιλίας, αλητείας, προδοσίας και εκδίκησης. Άνθρωποι φτωχοί που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας και δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, αναγκάζονται να κλέβουν από ανθρώπους όμοιούς τους, ώστε να επιβιώσουν. Η ταινία ξεκινά περιγράφοντας τη λάμψη των μεγαλουπόλεων, όμως αμέσως μας προσγειώνει απότομα στις τραγικές συνθήκες που βιώνουν ακόμη και σε αυτές ορισμένες ομάδες ανθρώπων. Παιδιά ορφανά από γονείς, παιδιά που δεν έχουν γνωρίσει πατέρα ή που οι γονείς τους τα έχουν εγκαταλείψει γιατί δεν μπορούσαν να τα θρέψουν, παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα μόρφωσης, καταφεύγουν σε παράνομες δραστηριότητες. Όμως οι παράνομες αυτές δραστηριότητες γεννούν το μίσος στις αθώες ψυχές τους και ξέρουν ότι εφόσον μπουν στο χορό της παρανομίας, είναι αδύνατον να βγουν από αυτόν χωρίς συνέπειες.
Η ταινία βραβεύτηκε με βραβεία Ariel στο Μεξικό, ενώ ο Λουίς Μπουνιουέλ τιμήθηκε με βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες. Ο Μπουνιουέλ σε ακόμη μία ταινία χρησιμοποιεί το μεταφυσικό, στο όνειρο του Πέδρο που τον κάνει να αλλάξει χαρακτήρα, ενώ ακόμη μία φορά χρησιμοποιεί πληθώρα από ζώα.

Los Olvidados (1950)
Σκηνοθεσία: Luis Buñuel
Σενάριο: Luis Alcoriza, Luis Buñuel
Πρωταγωνιστούν: Alfonso Mejía, Roberto Cobo, Estela Inda, Miguel Inclán, Alma Delia Fuentes, Jesús Navarro, Efraín Arauz, Jorge Pérez, Javier Amézcua, Mário Ramírez, Francisco Jambrina
Διάρκεια: 80'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: