5 Ιαν 2013

Πίσσα

Ο Λεβ, ή Σκόρος όπως είναι το ψευδώνυμό του, αποφυλακίζεται από τις φυλακές της Σόφιας μετά από 15 χρόνια. Είχε βρεθεί στη φυλακή πριν την άνοδο των Κομμουνιστών στη Βουλγαρία το 1944, για ένα φόνο που ποτέ δεν διέπραξε. Θα βρει έναν κόσμο εντελώς ανοίκειο για τον ίδιο.
Έχει, όμως, 24 ώρες στη διάθεσή του να αποκαταστήσει το παρελθόν του. Μέσα από σκοτεινούς δρόμους μιας πόλης τόσο διαφορετικής από αυτήν που ήξερε, μέσα από παρηκμασμένες γειτονιές, δημόσια λουτρά και σκοτεινά καταγώγια και κακόφημα μπαρ μιας πρωτεύουσας ενός σοσιαλιστικού κράτους, θα ψάξει να βρει την αλήθεια.
Τον καταδιώκει το παρελθόν του, ένας απατεώνας, ο Βολίδας, με τον οποίο συνεργάστηκε σε μια ληστεία, η οποία οδήγησε στο φόνο που τον καταδίκασε. Στην ιστορία μπαίνει και η Άντα, ή Αλογάκι της Παναγίας, η ερωμένη του πριν τη φυλάκιση, συνεργός κι αυτή στη ληστεία. Ο Σκόρος είχε παραδεχτεί το φόνο για να καλύψει την ίδια και το παιδί τους, το οποίο κυοφορούσε.
Ποιο ρόλο θα παίξουν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας; Θα καταφέρει ο Σκόρος να επιβιώσει και να πάρει την εκδίκησή του; Πού βρίσκεται το διαμάντι που ήταν το αντικείμενο κλοπής στη ληστεία του 1944; Όταν ο Σκόρος συναντήσει το Αλογάκι της Παναγίας, ο ρόλος του καθενός θα αποκαλυφθεί...

Η ταινία είναι γυρισμένη με ασπρόμαυρο φιλμ, που ενισχύει το χαρακτήρα του φιλμ νουάρ που θέλει να προσδώσει. Η ιστορία συνδυάζει την αφήγηση στο παρόν για το παρελθόν, άμεσο ή μακρινό, την παρουσίαση του παρελθόντος του Σκόρου και τη δράση στο παρόν, στο 24ωρο από την αποφυλάκιση του Σκόρου έως την κατάληξη της ιστορίας. Μια ηλεκτρονική φωνή μας θυμίζει σε ποια ώρα της ημέρας βρισκόμαστε. Παράλληλα με την ιστορία του Σκόρου, ο σκηνοθέτης μας παρουσιάζει μια άποψη της Σόφιας κατά την κομμουνιστική περίοδο της χώρας, και τη διαφορά αλλά και τη διαφθορά των αξιών που βιώνει ο Σκόρος σε σχέση με την περίοδο πριν φυλακιστεί. Ο Σκόρος βγαίνει από τη φυλακή, αναζητά την πραγματική ελευθερία του, όμως δεν είναι ελεύθερος. Ποτέ δεν θα είναι.
Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Βλάντισλαβ Τοντόροφ, ο οποίος υπογράφει εξ ολοκλήρου και το σενάριο. Απέσπασε βραβεία στη Μόσχα και τη Σόφια, ενώ αποτέλεσε την έκπληξη του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2008. Χρειάστηκε, όμως, πάνω από ένα χρόνο για να πάρει διανομή στη χώρα μας, με πολύ περιορισμένη μάλιστα προβολή.

Дзифт (2008)
Σκηνοθεσία: Javor Gardev
Σενάριο: Vladislav Todorov
Πρωταγωνιστούν: Zahary Baharov, Tanya Ilieva, Vladimir Penev, Mihail Mutafov, Đoko Rosić
Διάρκεια: 92'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: