30 Ιαν 2013

Ο άνθρωπος που γελάει

Ο μικρός Γκουιπλέιν είχε απαχθεί από τον κακό δόκτωρα Χαρκανόν, ο οποίος του χάραξε το πρόσωπο ώστε να διαμορφωθεί λαγόχειλο και να φαίνεται ότι γελάει. Όταν τον παρατάει, ορκίζεται ότι θα επιστρέψει να τον βρει.
Ο μικρός παρατημένος μέσα στο κρύο βρίσκει ένα μωρό εγκαταλελειμμένο και προσπαθεί να το σώσει. Βρίσκει το τροχόσπιτο του Ούρσους, ενός κομπογιαννίτη, ο οποίος τους δέχεται. Το μωρό, η Ντέα, είχε ήδη τυφλωθεί, ενώ η μητέρα του είχε πεθάνει μέσα στο κρύο.
Σύντομα ο Ούρσους θα συμπαθήσει τα δυο παιδιά, ενώ σύντομα ο Γκουιπλέιν θα αναπτύξει μιμητικές ικανότητες κι ο Ούρσους θα ετοιμάσει ένα θίασο με πρωταγωνιστή τον ίδιο, ώστε να βγάζουν χρήματα προς το ζην. Η φήμη του "Ανθρώπου που γελάει" θα εξαπλωθεί με το χρόνο και όταν ο Γκουιπλέιν έχει πια ενηλικιωθεί, εγκαθίστανται με το τροχόσπιτο σε ένα πανηγύρι κοντά στην πρωτεύουσα, όπου προσελκύει πολύ πλήθος.
Ανάμεσα στο πλήθος εμφανίζεται η δούκισσα Ζοσιάν, η οποία γοητεύεται από την παράσταση, αλλά και από το νεαρό και τον καλεί στην άμαξά της. Όταν αυτός αρνείται να υποκύψει στα ερωτικά της παιχνίδια, καθώς ο κόσμος του είναι οι φτωχοί και όχι οι πλούσιοι που πίνουν το αίμα των φτωχών, η δούκισσα θα κάνει τα πάντα ώστε να τον μεταπείσει. Ταυτόχρονα πρέπει να βρει τρόπο να εξουδετερώσει την Ντέα, καθώς βλέπει την αγάπη μεταξύ των δυο νέων.
Η επιστροφή και η σύλληψη του Χαρκανόν θα κάνει το έργο της εύκολο. Ο Γκουιπλέιν θα βρεθεί ξαφνικά μαρκήσιος, ως φυσικός διάδοχος της οικογένειας από την οποία υποτίθεται ότι είχε απαχθεί.
Θα πειστεί να αποδεχτεί το ρόλο αυτό ο Γκουιπλέιν ή θα προτιμήσει να γυρίσει στη ζωή που ξέρει και αγαπά να ζει; Θα πετύχει η δούκισσα το σκοπό της; Πώς θα χρησιμοποιηθούν στην ιστορία αυτή ο Ούρσους και η Ντέα;

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκό και τέσσερις ακόμη ταινίες παλιότερα έχουν γυριστεί πάνω σε αυτό. Πέρα από τη βασική ιστορία, η ταινία θίγει και την ασυδοσία των πλουσίων που πατάνε πάνω σε όσα έχουν καρπωθεί με όποιον τρόπο, χωρίς να βλέπουν τη δυστυχία γύρω τους, χωρίς να βλέπουν τον πραγματικό λαό που πεινάει και προσπαθεί με θυσίες και αξιοπρέπεια να βγάλει τα προς το ζην. Η ομιλία του Γκουιπλέιν ως μαρκησίου μπροστά στη βασίλισσα και στους λοιπούς ευγενείς αξιωματούχους, στους οποίους καταδεικνύει τη φτώχεια που υπάρχει, καθώς και οι επικριτικές αντιδράσεις των πλουσίων, θυμίζουν τη σημερινή κατάσταση που βιώνει ο κόσμος στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, όπου οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στη χώρα μας την Πρωτοχρονιά του 2013.

L' homme qui rit (2012)
Σκηνοθεσία: Jean-Pierre Améris
Σενάριο: Jean-Pierre Améris, Guillaume Laurent, Victor Hugo (βιβλίο)
Πρωταγωνιστούν: Gérard Depardieu, Marc-André Grondin, Emmanuelle Seigner, Christa Theret, Arben Bajraktaraj, Swann Arlaud, Serge Merlin
Διάρκεια: 95'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 7/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο "Βακούρα" στη Θεσσαλονίκη στις 30 Ιανουαρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: