20 Ιαν 2013

Τα 400 χτυπήματα

Ο Αντουάν είναι ένα 12χρονο μάλλον άτακτο παιδί, ανυπάκουο στους γονείς του και στον αυστηρό δάσκαλό του, ο οποίος συχνά τον τιμωρεί. Νιώθει να μην τον κρατάνε οι τέσσερις τοίχοι του σπιτιού του και της τάξης του, και συχνά με τον Ρενέ, τον καλύτερό του φίλο, κάνουν κοπάνες από το σχολείο. Όταν μια κοπάνα τους γίνεται αντιληπτή από το καρφί της τάξης και μαθεύεται από το δάσκαλο και τους γονείς του, οι γονείς του τού επιβάλλουν τιμωρία.
Μην αντέχοντας ο Αντουάν να μην τον καταλαβαίνουν οι γονείς του, αποφασίζει να φύγει από το σπίτι και να γνωρίσει μόνος του και μαζί με τον Ρενέ το Παρίσι. Εγκαθίσταται κρυφά στο σπίτι του Ρενέ και μαζί αποφασίζουν να κάνουν ένα κόλπο, να κλέψουν τη γραφομηχανή από το γραφείο του πατέρα του Αντουάν και να την πουλήσουν, ώστε να βγάλουν εύκολο χρήμα. Όμως, όταν η προσπάθειά τους αποτυγχάνει, ο πατέρας του Αντουάν τον παραδίδει στην αστυνομία για συμμόρφωση, κι από εκεί σε ένα κέντρο συμμόρφωσης ανηλίκων.

Αυτή ήταν η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Φρανσουά Τρυφό, η οποία θεωρείται ως μια από τις ταινίες που καθόρισαν την αρχή του Γαλλικού Νέου Κύματος στα τέλη της δεκαετίας του '50. Περιγράφει την ταραχώδη ζωή ενός παρεξηγημένου έφηβου, που προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της οικογένειάς του και να ζήσει μια ζωή ελεύθερη χωρίς περιορισμούς, σαν ένας ώριμος, χωρίς όμως να γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εκ των πραγμάτων εφικτό. Ο Αντουάν, μέσα από την αθωότητα της ηλικίας του, δημιουργεί στο μυαλό του έναν κόσμο ουτοπικό, τον οποίο προσπαθεί να καταφέρει μέσα από όχι πάντα ορθολογικό τρόπο. Βασίζει το ψέμα τη δίψα του για ελευθερία, όμως όταν το ψέμα αποκαλύπτεται, τα όνειρά του καταρρέουν.
Τα 400 χτυπήματα δικαίως θεωρούνται ως μια από τις καλύτερες ταινίες του γαλλικού κινηματογράφου της πρώτης δεκαετίας μετά τον πόλεμο. Είχε μάλιστα προταθεί και για Όσκαρ καλύτερης ταινίας και πρωτότυπου σεναρίου. Εξαιρετική η ερμηνεία του 15χρονου τότε Jean-Pierre Léaud στο ρόλο του Αντουάν.

Les quatre cents coups (1959)
Σκηνοθεσία: François Truffaut
Σενάριο: François Truffaut, Marcel Moussy
Πρωταγωνιστούν: Jean-Pierre Léaud, Albert Rémy, Claire Maurier, Guy Decomple, Patrick Auffay, Georges Flamant, Pierre Repp, Daniel Couturier, Luc Andrieux, Robert Beauvais
Διάρκεια: 99'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στην αίθουσα "Τάκης Κανελλόπουλος" του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του αφιερώματος της Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης στον François Truffaut στις 18 Ιανουαρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: