9 Νοε 2017

Ο επαγγελματίας

Ένα χρόνο μετά την πτώση του Μιλόσεβιτς, ο Τέγια πρώην καθηγητής λογοτεχνίας εργάζεται ως διευθυντής σε έναν εκδοτικό οίκο, ο οποίος δεν φαίνεται να πάει καλά. Οι εργαζόμενοι απειλούν με απεργία, φοβούμενοι την επικείμενη πώληση.
Μια μέρα, ένας άγνωστος τύπος με μια βαλίτσα και ένα χαρτοφύλακα θα κάνει την εμφάνισή του στο γραφείο του Τέγια. Ο Τέγια δεν τον γνωρίζει, όμως ο άγνωστος τον γνωρίζει πολύ καλά. Σύντομα θα του αποκαλύψει ότι εργαζόταν ως μυστικός αστυνομικός επί Μιλόσεβιτς και ότι παρακολουθούσε νυχθημερόν τη δράση του Τέγια.
Καθώς περνάει η ώρα, το κουβάρι των αποκαλύψεων θα ξετυλίγεται και θα γίνονται ξεκάθαροι οι παράξενοι δεσμοί που ένωναν αυτούς τους δυο διαφορετικούς άντρες όλο αυτό το διάστημα.

Η ταινία χαρακτηρίζεται ως μαύρη κωμωδία με έντονα στοιχεία σάτιρας. Μέσα από το παιχνίδι των αποκαλύψεων, καταγράφεται όλη ακριβώς η πολιτική πραγματικότητα στη Σερβία της δεκαετίας του '90 με ένα πικρό χιούμορ που φτάνει στα όρια της ιλαροτραγωδίας. Είναι ουσιαστικά ένα παιχνίδι εξουσίας, μιας εξουσίας που ελέγχει το παραμικρό, που δεν αφήνει να ξεφύγει τίποτα, που διαμορφώνει απόψεις, που καταστρέφει ζωές. Μιας εξουσίας, όμως, που έχει και ημερομηνία λήξης. Ή μήπως η αλλαγή που όλοι περιμένουν δεν είναι δα και τόσο μεγάλη αλλάγη; μήπως είναι τόσο βαθιές οι ρίζες του συστήματος, που καμία αλλαγή δεν το επηρεάζει;
Η ταινία αποτελεί διασκευή του ομώνυμου θεατρικού έργου του σκηνοθέτη της, Ντούσαν Κοβάτσεβιτς. Απέσπασε βραβεία σε φεστιβάλ στην Κωνσταντινούπολη και στο Μόντρεαλ. Στη χώρα μας προβλήθηκε στα πλαίσια του 44ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Profesionalac (2003)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Dušan Kovačević
Πρωταγωνιστούν: Bora Todorović, Branislav Lečić, Nataša Ninković, Dragan Jovanović, Josif Tatić, Miodrag Krstović, Dana Todorović
Διάρκεια: 95'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 9/10

58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Από τις Λέξεις στις Εικόνες - Βαλκανική λογοτεχνία και κινηματογράφος
03/11/2017 - αίθουσα Σταύρος Τορνές 15:30
07/11/2017 - αίθουσα Σταύρος Τορνές 13:30
08/11/2017 - αίθουσα Χρήστος Τσακίρης 20:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: