10 Νοε 2017

Το αίμα των Σάμι

Δεκαετία του '30, βόρεια Σουηδία. Η 14χρονη Έλε Μάργια ανήκει στη φυλή των Λαπώνων και ζει με τη μητέρα και την αδερφή της σε έναν καταυλισμό. Ζούνε κυριολεκτικά στη φύση, εκτρέφουν ταράνδους και γενικά οι πόροι τους είναι μηδαμινοί. Ταυτόχρονα ο ρατσισμός εναντίον της φυλής τους είναι έντονος. Φοιτούν σε σχολεία διαφορετικά από τους Σουηδούς, υποχρεώνονται να μιλάν μόνο σουηδικά στο μάθημα, δεν έχουν δικαίωμα να σπουδάσουν έχοντας φοιτήσει σε τέτοιο σχολείο, υποβάλλονται ακόμη και σε εξευτελισμούς, όταν κάνουν κάτι που παρεκκλίνει από την κοινά παραδεκτή νόρμα, κι ακόμη και σε βιολογικές εξετάσεις, ενώ παράλληλα οι Σουηδοί τους θεωρούν βρωμιάρηδες.
Η Έλε Μάργια κουρασμένη και αγανακτισμένη από όλη αυτή την κατάσταση, θέλει να ξεφύγει και να ζήσει μια άλλη ζωή. Σύντομα καταλαβαίνει ότι, για να το κάνει αυτό, πρέπει να αλλάξει η ίδια ριζικά, να αποποιηθεί την καταγωγή της και να σπάσει κάθε δεσμό με τη λαπωνική κουλτούρα. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο. Πρέπει να απαρνηθεί τα αγαπημένα της πρόσωπα, ενώ ταυτόχρονα είναι και παράνομο. Όταν γνωρίζει έναν νεαρό Σουηδό από την Ουψάλα που είχε επισκεπτεί την περιοχή τους, θα βάλει σκοπό να τον ακολουθήσει. Όμως, η ζωή στην πόλη απαιτεί πολλές θυσίες και αλλαγές στη νοοτροπία, στις οποίες ένας Λάπωνας είναι δύσκολο να προσαρμοστεί.

Γυρισμένη στη βορειότερη γωνιά της Ευρώπης, η ταινία αποτελεί ένα βαθύ κατηγορώ για τις λεγόμενες καθώς πρέπει κοινωνίες, οι οποίες δεν ανέχονται το κάτι διαφορετικό. Βρισκόμαστε στη δεκαετία του '30 και ο ρατσισμός απέναντι σε μια μικρή κοινωνία αυτόχθονων κατοίκων καλά κρατεί. Θυμίζει στους συγχρόνους το αποικιοκρατικό παρελθόν της χώρας και την ανάγκη να αποτιναχθεί μια τέτοια νοοτροπία από τη σημερινή εποχή, όπου ο κοινωνικός και φυλετικός ρατσισμός γνωρίζει μια σχετική άνοδο.
Για την πρωταγωνίστρια, ένα άτομο που δεν έχει καμία διέξοδο προς την υπόλοιπη κοινωνία, τα πράγματα είναι εξ αρχής δύσκολα. Τα πάντα εκείνη την περίοδο είχαν το τίμημά τους. Ο δρόμος που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει, δεν έχει γυρισμό. Είτε θα πάει μπροστά χάνοντας οριστικά ό,τι αφήσει πίσω, είτε θα μείνει στην κοιτίδα της χάνοντας μια καλύτερη προοπτική, σε μια κοινωνία όπου η προοπτική για τα μέλη της φυλής της είναι μια λέξη άγνωστη.
Η ταινία απέσπασε βραβεία σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο (Βενετία, Σιάτλ, Τόκιο κλπ.), ενώ στη χώρα μας προβλήθηκε στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε το βραβείο Ανθρωπίνων Αξιών, και επαναπροβλήθηκε στο 58ο Φεστιβάλ ως υποψήφια για τα βραβεία LUX της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Sameblod (2016)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Amanda Kernell
Πρωταγωνιστούν: Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok, Maj-Doris Rimpi, Julius Fleischandrel, Olle Sarri, Hanna Alström
Διάρκεια: 110'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Βραβείο LUX Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
08/11/2017 - αίθουσα Τζων Κασσαβέτης 13:30

Δεν υπάρχουν σχόλια: