13 Νοε 2017

Τα μυστικά της Τεχεράνης

Βρισκόμαστε στην Τεχεράνη, όπου στο περιθώριο εκτυλίσσονται οι ζωές ορισμένων ανθρώπων, που η μοίρα το θέλησε να μπλεχτούν.
Μία μητέρα ενός μουγγού παιδιού, μη έχοντας πόρους και με το σύζυγό της στη φυλακή, εκδίδεται παράνομα για να βγάλει τα προς το ζην, ενώ παράλληλα θέλει να κρύψει από τον περίγυρό της και τους νέους της γείτονες το τι κάνει πραγματικά. Με τη βοήθεια ενός δικαστή, θα προσπαθήσει για το καλύτερο, πάντα όμως με το αζημίωτο.
Η γειτόνισσά της, Σάρα, μένει έγκυος, όμως θέλει διακαώς να εργαστεί, γιατί θέλει να φανεί χρήσιμη στην κοινωνία. Μένει μαζί με τα πεθερικά και τον τραπεζικό σύζυγό της, ο οποίος όμως είναι ανένδοτος στο θέμα της δουλειάς.
Ο Μπαμπάκ είναι ένας νεαρός μουσικός, όμως η μουσική που παίζει είναι ενοχλητική για το καθεστώς και το όνειρό του είναι να φύγει μακριά. Όταν σε ένα κλαμπ θα γνωρίσει τη νεαρή Ντόνια, θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια ιστορία τιμής, καθώς η κοπέλα πρόκειται να παντρευτεί και ο αρραβωνιαστικός της την θέλει αγνή. Τα χρήματα, όμως, για την επέμβαση είναι πολλά.

Κάθε μικρή ιστορία μας διδάσκει ότι σε αυτήν την διεφθαρμένη και άνιση κοινωνία τα πάντα έχουν το τίμημά τους, ιδιαίτερα όταν τίποτα δεν εξελίσσεται ομαλά. Όλοι οι πρωταγωνιστές, αλλά και οι μικρότεροι ρόλοι, βρίσκονται μπροστά σε κάποιο αδιέξοδο, το οποίο καλούνται να βρουν τρόπους για να το παρακάμψουν. Πολλές φορές ο τρόπος δεν είναι ο πιο ενδεδειγμένος, αλλά είναι ο μοναδικός. Κι έτσι βρίσκονται παγιδευμένοι μέσα σε έναν κυκεώνα εξελίξεων, που τους καλεί να δοκιμάσουν τον εαυτό τους και να επιλέξουν ανάμεσα στη μοναδική λύση ή σ'αυτό που πραγματικά θα ήθελαν να πράξουν.
Η ταινία είναι γυρισμένη σε ροτοσκοπικό animation, ίσως γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να δοθεί μια τέτοια, ενοχλητική πιθανότατα για το Ιράν, ταινία.
Η ταινία έχει αποσπάσει βραβεία σε Ιερουσαλήμ και Μόντρεαλ, ενώ προβλήθηκε στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Tehran taboo (2017)
Σκηνοθεσία: Ali Soozandeh
Σενάριο: Girt Kienzlen, Ali Soozandeh
Πρωταγωνιστούν: Arash Maradi, Siir Eloglu, Zahra Amir Ebrahimi, Morteza Tavakoli, Alireza Bayram, Hasan Ali Mete, Negar Mona Alizadeh
Διάρκεια: 90'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Ειδικές Προβολές
11/11/2017 - αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη 22:00
12/11/2017 - αίθουσα Παύλος Ζάννας 17:15

Δεν υπάρχουν σχόλια: