6 Νοε 2017

Ο ανθρακωρύχος

Ο Αλία, Βόσνιος ανθρακωρύχος που ζει επί 30 χρόνια και εργάζεται στη Σλοβενία, βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη ανακάλυψη. Έχοντας σταλεί από το αφεντικό του να διερευνήσει ένα ορυχείο σφραγισμένο ήδη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, θα αντικρύσει κάτι παράξενο. Μέσα σε μια φραγμένη στοά θα αποκαλύψει τους σκελετούς χιλιάδων ανθρώπων.
Κανείς δεν ξέρει, όμως, ποιοι άνθρωποι ήταν αυτοί. Μπορεί, όμως, και κανείς να μην θέλει να ξέρει, ούτε οι ντόπιοι, ούτε οι αρχές, ούτε το αφεντικό του. Ο ίδιος, όμως, έχοντας χάσει την οικογένειά του σε σφαγές του πρόσφατου πολέμου, χωρίς να έχει μπορέσει να εντοπίσει τις σορούς τους, θεωρεί χρέος του απέναντι στους νεκρούς που αποκάλυψε, να ψάξει την υπόθεση σε βάθος. Έτσι βρίσκεται παγιδευμένος σε μια ατέρμονη σύγκρουση της συνείδησής του με τη λογική της κοινής γνώμης, ρισκάροντας την ίδια του τη δουλειά, στοχεύοντας όμως στη διαφύλαξη της αξιοπρέπειάς του.

Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στη Σλοβενία το 2009, όταν ένας Βόσνιος ανθρακωρύχος βρέθηκε μπροστά σε έναν ομαδικό τάφο 60 και πλέον ετών. Ομοίως και τότε οι αντιδράσεις της κοινωνίας ήταν έντονες, καθώς κανείς δεν ήθελε να σκαλίσει μια σκοτεινή περίοδο της ιστορίας. Ταυτοποιήσεις των νεκρών δεν έγιναν ποτέ, ίσως γιατί δεν υπήρχε κανείς για να τους αναζητήσει, ίσως γιατί κανείς δεν ξέρει ποιοι ήταν αυτοί οι νεκροί. Ήταν προδότες συνεργάτες των Ναζί; ήταν πρόσφυγες που έστειλαν οι Βρετανοί από την Αυστρία για εκτέλεση; ήταν άνθρωποι που φοβήθηκαν τον πιθανό ερχομό του Κόκκινου Στρατού; Κανείς δεν θα μάθει.
Η ταινία γενικά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμη και σήμερα στη Σλοβενία, σε μια κοινωνία που δεν ενδιαφέρεται για το σκοτεινό παρελθόν και απλά δεν θέλει να ξέρει, δεν θέλει να μάθει.
Αποτελεί την πρόταση της Σλοβενίας για τα Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, ενώ στη χώρα μας προβλήθηκε στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Rudar (2017)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Hanna Antonina Wojcik Slak
Πρωταγωνιστούν: Leon Lučev, Boris Cavazza, Jure Henigman, Tin Marn, Marina Redžepović, Zala Đurić Ribič
Διάρκεια: 98'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7/10

58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Ματιές στα Βαλκάνια
03/11/2017 - αίθουσα Σταύρος Τορνές 18:00
04/11/2017 - αίθουσα Σταύρος Τορνές 20:30

Δεν υπάρχουν σχόλια: