9 Νοε 2017

Χωρίς όνομα, χωρίς υπογραφή

Ο Καβέχ είναι ένας ευυπόληπτος γιατρός σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της Τεχεράνης. Ένα βράδυ εμπλέκεται με το αυτοκίνητό του σε ένα ατύχημα με ένα μηχανάκι στο οποίο επέβαινε ο Μόσα με τη γυναίκα και τα δυο παιδιά του. Ως γιατρός φροντίζει τον 8χρονο Αμίρ επί τόπου και προτρέπει το Μόσα να πάει το παιδί στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, όμως εκείνος αρνείται.
Την επομένη το πρωί, θα πληροφορηθεί από ένα νοσοκόμο για το θάνατο αυτού του αγοριού, καθώς μέσα στη νύχτα είχε μεταφερθεί εκεί με συμπτώματα ναυτίας και δύσπνοιας. Ο γιατρός ένιωσε αμέσως ενοχή για το συμβάν, θεωρώντας ότι έφταιγε ο ίδιος, όμως η γνωμάτευση της αυτοψίας έδειξε ότι πρόκειται για δηλητηρίαση από χαλασμένο κρέας.
Έτσι, έχουμε από τη μια έναν τραγικό πατέρα που έχασε το παιδί του, που η ζωή του καταστράφηκε, που ψάχνει πια να βρει να αποδώσει δικαιοσύνη για την απώλειά του και βλέπει το σύμπαν μπροστά του και όλα όσα έχει χτίσει να καταρρέουν, κι από την άλλη έναν γιατρό που παρά την ανακούφιση που θα μπορούσε να του δώσει η πρώτη γνωμάτευση, δεν έπαψε ποτέ μέσα του να θεωρεί τον εαυτό του ένοχο, έναν γιατρό που παρά την αρχική αποστασιοποίησή του, δεν θα διστάσει να πάρει επίσημα πάνω του το φταίξιμο.

Ο ιρανικός κινηματογράφος μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σε ταινίες μπολιασμένες με βαθιά κοινωνικά ανθρώπινα μηνύματα. Εδώ έχουμε μια ιστορία θύτη και θύματος, όπου τα όρια είναι τόσο λεπτά όσο και ξεκάθαρα. Από τη μια έχουμε ένα θύμα που γίνεται θύτης για να αποδώσει δικαιοσύνη, από την άλλη έχουμε έναν ακούσιο θύτη που θέτει ο ίδιος ψυχολογικά τον εαυτό του στη θέση του θύματος. Η ταινία μας δείχνει πως ένα ατυχές συμβάν μπορεί να προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων που φέρνει τους ανθρώπους στο σημείο να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της ευθύνης τους.
Η ταινία έχει αποσπάσει βραβεία σε Τεχεράνη και Σικάγο, ενώ στη χώρα μας προβλήθηκε στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Bedoone tarikh, bedoone emza ( -بدون تاریخ، بدون امضاء 2017)
Σκηνοθεσία: Vahid Jalilvand
Σενάριο: Vahid Jalilvand, Ali Zarnegar
Πρωταγωνιστούν: Amir Aghaee, Navid Mohammadzadeh, Hediyeh Tehrani, Zakieh Behbahani, Saeed Dakh, Alireza Ostadi
Διάρκεια: 104'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Διεθνές Διαγωνιστικό
08/11/2017 - αίθουσα Ολύμπιον 18:00
09/11/2017 - αίθουσα Φρίντα Λιάππα 15:30

Δεν υπάρχουν σχόλια: