6 Νοε 2017

Ο Χεσούς πρέπει να πεθάνει

Η Λίτα, φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών, γίνεται μάρτυρας της σκληρής δολοφονίας του πατέρα της. Αντιμετωπίζοντας την αδιαφορία της αστυνομίας να ασχοληθεί με την υπόθεσή της, δεν θέλει να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Αλλά τι θα μπορούσε να κάνει;
Όταν δυο μήνες αργότερα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με το δολοφόνο του πατέρα της, τον Χεσούς, μέσα της θα ξυπνήσει μια ακατανίκητη δίψα για εκδίκηση. Πρώτα, όμως, θα θελήσει να γνωρίσει αυτόν το δολοφόνο για να μάθει τι άνθρωπος είναι και τι κρύβεται από πίσω. Έτσι, η Λίτα θα κληθεί να μπει στο ρόλο και στη νοοτροπία του δολοφόνου και θα βρεθεί να ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σκοινί, όπου τα όρια μεταξύ δολοφόνου και θύματος είναι δυσδιάκριτα.

Η ταινία είναι γυρισμένη στη σκοτεινή πλευρά του Μεντεγίν, μια από τις πόλεις με την υψηλότερη εγκληματικότητα στον κόσμο, όπου όπως λέει και ο δολοφόνος στην κοπέλα "όσα λιγότερα ξέρει κανείς, τόσο περισσότερο ζει". Μας παρουσιάζει μια εσωτερική πάλη στην ψυχή της πρωταγωνίστριας, που καλείται να δοκιμάσει τον εαυτό της στο να γίνει η ίδια δολοφόνος του ανθρώπου που της στέρησε τον πατέρα και να μπει στην ψυχολογία αυτού, ώστε να το επιτύχει. Ενώ παράλληλα έχουμε έναν ανυποψίαστο δολοφόνο, που ενώ ξέρει ότι ο δρόμος που έχει διαλέξει στη ζωή είναι επικίνδυνος για τον ίδιο και την οικογένειά του, δεν μπορεί να φανταστεί ότι ένα αθώο πρόσωπο, ένα πρόσωπο μη δολοφόνου, θα ζητήσει εκδίκηση. Στο φόντο έχουμε και μια κοινωνία μάλλον αδιάφορη, με τις αρχές επίσης να αδιαφορούν, ίσως γιατί κι αυτές νιώθουν τον ίδιο κίνδυνο.
Η σκηνοθέτις αυτοβιογραφείται και μιλάει για το σκοτεινό της παρελθόν. Σκόπιμα δεν θέλει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη δολοφονία, γιατί ίσως και η ίδια να μην ξέρει, ίσως, όμως, και για να αφήσει στο θεατή ένα αναπάντητο ερώτημα, ίσως και για να δώσει στο θεατή να καταλάβει αυτό που ο ίδιος ο δολοφόνος είπε και αναφέρθηκε παραπάνω.
Η ταινία προβλήθηκε στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Matar a Jesús (2017)
Σκηνοθεσία: Laura Mora Ortega
Σενάριο: Laura Mora Ortega, Alonso Torres
Πρωταγωνιστούν: Natasha Jaramillo, Giovanny Rodríguez, Camilo Escobar, Carmenza Cossio, Juan Pablo Trujillo, José David Medina, Juan Camilo Cárdenas
Διάρκεια: 100'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Ανοιχτοί Ορίζοντες
03/11/2017 - αίθουσα Τζων Κασσαβέτης 22:00
05/11/2017 - αίθουσα Τζων Κασσαβέτης 12:30
09/11/2017 - αίθουσα Φρίντα Λιάππα 21:15

Δεν υπάρχουν σχόλια: