4 Νοε 2012

Το θετό αγόρι

Ο Μαξ έχει μεγαλώσει σε ένα ορφανοτροφείο στην Ελβετία. Γίνεται οικότροφος στο κτήμα των Μπέζινγκερ και θετός γιος της οικογένειας. Τα μόνα του υπάρχοντα είναι το ακορντεόν και τα ρούχα του.
Αρχικά τα πράγματα φαίνεται να κυλούν ομαλά στη νέα του οικογένεια. Όμως δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν τα πρώτα προβλήματα, χωρίς να παραλείπεται και το γεγονός ότι το προηγούμενο θετό παιδί που είχαν πάρει είχε πεθάνει μυστηριωδώς.
Η ανάδοχη οικογένεια αντί να του προσφέρει αγάπη, τον έχει κάνει ουσιαστικά σκλάβο. Η θετή μητέρα είναι πολύ αυστηρή και στριμμένη, ο θετός πατέρας μέθυσος, ενώ εμφανίζεται και ο γιος τους, ο Γιάκομπ, που γυρίζει από το στρατό και ζηλεύει τον Μαξ στα όρια του μίσους.
Στην οικογένεια έρχεται και ένα κοριτσάκι, η Μπέρτελι, την οποία πήραν οι αρχές από τη μητέρα της, καθώς δεν μπορούσε να την φροντίζει. Οι Μπέζινγκερ προόριζαν την Μπέρτελι για οικιακή βοηθό και να προσέχει τη γιαγιά. Αρχικά ο Μαξ δεν συμπαθούσε την Μπέρτελι, όμως όταν συνειδητοποιούν ότι η μοίρα τους είναι κοινή, άρχισαν να νοιάζονται ο ένας για τον άλλον.
Στο χωριό, η νέα δασκάλα, Έστερ, διακρίνει το ταλέντο του Μαξ στο ακορντεόν και τον προτρέπει να παίξει στη γιορτή του χωριού. Όταν μετά από μια διαμάχη του Μαξ με τον Γιάκομπ στη γιορτή, ο Γιάκομπ καίει το ακορντεόν του Μαξ, η Έστερ αρχίζει να καταλαβαίνει το δράμα που περνάει ο Μαξ, αλλά και η Μπέρτελι στην οικογένεια και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να διορθωθούν τα πράγματα. Είναι, όμως, ξένη στο χωριό και οι εκκλήσεις της δεν εισακούονται, ενώ τα πράγματα για τα δυο παιδιά γίνονται ολοένα και χειρότερα.
Ο Μαξ, αν και αρχικά αρνείται να μιλήσει στην Έστερ, τελικά αναγκάζεται να το κάνει όταν διαπιστώνει ότι ο Γιάκομπ βιάζει την Μπέρτελι.
Θα καταφέρουν τελικά ο Μαξ και η Μπέρτελι να ξεφύγουν από την ανάδοχη οικογένεια και να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους, να πάνε να ζήσουν στην Αργεντινή;

Η ταινία τοποθετείται χρονικά στις αρχές της δεκαετίας του '50 στην Ελβετία και βασίζεται, όπως μαρτυρείται, σε πάνω από 100.000 πραγματικά περιστατικά που συνέβησαν σε θετά παιδιά από το 1850 έως το 1950.
Ο Max Hubacher απέσπασε βραβείο ερμηνείας στο ρόλο του Μαξ στα Ελβετικά βραβεία κινηματογράφου. Στη χώρα μας η ταινία προβλήθηκε στο 53ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Der Verdingbub (2011)
Σκηνοθεσία: Markus Imboden
Σενάριο: Plinio Bachman, Jasmine Hoch
Πρωταγωνιστούν: Max Hubacher, Katja Riemann, Stefan Kurt, Maximilian Simonischek, Lisa Brand, Miriam Stein, Andreas Matti, Ursina Lardi, Heidy Forster
Διάρκεια: 103'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: