7 Νοε 2012

Δύση

Τρεις ιστορίες ανθρώπων ενώνονται με έναν μυστηριώδη τρόπο σε ένα πάρκο.
Ο Λούτσι και η Σορίνα είναι ένα αγαπημένο ζευγάρι, όμως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Διώκονται από το σπίτι τους από τον αδερφό του Λούτσι και πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν, πώς θα συνεχίσουν, καθώς τα οικονομικά τους είναι άσχημα. Όταν ένα μπουκάλι κρασί προσγειώνεται στο κεφάλι του Λούτσι, η Σορίνα ζητά τη βοήθεια του διερχομένου Ζερόμ. Μεταξύ των δυο ξεκινά ένα ειδύλλιο, καθώς η Σορίνα αποζητά διακαώς να φύγει από τη Ρουμανία βλέποντας ότι με τον Λούτσι δεν οδηγείται πουθενά. Ο Λούτσι είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να την κρατήσει και πιάνει δουλειά σε διαφημιστική εταιρία.
Εκεί ο Λούτσι γνωρίζει τη Μιχαέλα. Η Μιχαέλα είχε μόλις την ατυχία να μην εμφανιστεί ποτέ στο γάμο ο μέλλων σύζυγός της, Βασίλε, και με το νυφικό καθόταν σε ένα παγκάκι στο πάρκο, όπου δέχτηκε ο Λούτσι το μπουκάλι στο κεφάλι. Η Μιχαέλα, ερασιτέχνις ποιήτρια, θέλει να εκδοθούν κάποτε τα ποιήματά της στο εξωτερικό και θα ήταν πρόθυμη να βρει έναν γαμπρό από κάποια χώρα της Δύσης, ο οποίος θα την βοηθούσε και στην έκδοση των ποιημάτων της. Η μητέρα της Μιχαέλα την προτρέπει να αρχίσει να ψάχνει έναν τέτοιο γαμπρό.
Ο πατέρας της Μιχαέλα είναι αστυνομικός. Όταν τον επισκέπτεται ο Νάε, τον οποίο είχε σώσει πριν 12 χρόνια, και του ζητάει μια μεγάλη χάρη, μπλέκεται κι αυτός στη ζωή του Λούτσι. Ο Νάε ζει στη Γερμανία και είναι φίλος του Νίκου, ξαδέρφου του Λούτσι, ο οποίος πέθανε σε ατύχημα, και θέλει να αποκαταστήσει τη μνήμη του φίλου του, φέρνοντας στη μητέρα του Νίκου την πλαστική κούκλα πάνω στην οποία ο γιος της είχε διασχίσει κάποτε το Δούναβη.
Ταυτόχρονα, στο νηπιαγωγείο όπου δουλεύει η Σορίνα, ένας εύπορος Βέλγος θέλει να επιλέξει να πάρει μαζί του ως θετό παιδί ένα από τα ορφανά.
Τι τροπή θα πάρουν οι ιστορίες αυτές; Θα καταφέρει ο Λούτσι να ξανακερδίσει τη Σορίνα; Θα βρει τον κατάλληλο γαμπρό η Μιχαέλα; Θα αποτίσει φόρο τιμής ο Νάε στον Νίκου;

Όλες οι ιστορίες μιλάνε για τη Δύση με τρόπο διαφορετικό. Από τη μια έχουμε την επιθυμία διαφυγής στη Δύση για μια καλύτερη ζωή, από την άλλη έχουμε μια επιστροφή από τη Δύση στα πάτρια εδάφη για λόγους ηθικούς. Οι ιστορίες αυτές μπλέκονται με ωραίο τρόπο, ενώ παρουσιάζονται με ιδιαίτερο χιούμορ στα περισσότερα σημεία τους.
Η ταινία παρακολουθείται με αμείωτο ενδιαφέρον. Έχει αποσπάσει βραβεία σε βαλκανικά φεστιβάλ, ενώ στη χώρα μας παρουσιάστηκε στο 43ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2002, όπου και απέσπασε το βραβείο κοινού στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα.

Occident (2002)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Cristian Mungiu
Πρωταγωνιστούν: Alexandru Papadopol, Anca-Ioana Androne, Samuel Tastet, Tania Popa, Coca Bloos, Julieta Strîmbeanu, Eugenia Bosânceanu, Ioan Gyuri Pascu, Valeriu Andriuţă, Dorel Vişan, Tora Vasilescu, Nicolongo
Διάρκεια: 105'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: