8 Νοε 2012

Φώτα στο σούρουπο

Ο Κόιστινεν, νυχτοφύλακας σε εμπορικό κέντρο, ζει μόνος του. Μόνη του επαφή είναι η Άιλα, μια γυναίκα που διατηρεί καντίνα, ο μόνος άνθρωπος που φαίνεται να τον στηρίζει.
Όταν γνωρίζει την Μίργια, η ζωή του αλλάζει. Αρχικά νομίζει ότι όλα πάνε καλά, όμως σιγά σιγά αποκαλύπτεται το υποχθόνιο σχέδιο που έχει στήσει η Μίργια. Τυφλωμένος από τον έρωτα, ο Κόιστινεν δεν μπορεί να δει τι πραγματικά παίζεται στις πλάτες του.
Η Μίργια είναι το δόλωμα που έχει ρίξει στον Κόιστινεν ένας απατεώνας, ο Λίντχολμ, με σκοπό να του αποσπάσει κωδικούς συναγερμού και τα κλειδιά του εμπορικού κέντρου, ώστε να οι συνεργάτες του να κάνουν διάρρηξη στο κοσμηματοπωλείο του εμπορικού κέντρου.
Η Μίργια κερδίζει την εμπιστοσύνη του Κόιστινεν και τον παρασέρνει σε ένα καφέ την ώρα της βάρδιάς του, όπου και τον υπνωτίζει. Η διάρρηξη πλέον ήταν θέμα χρόνου και ήταν αριστοτεχνικά σκηνοθετημένη, ώστε ο μόνος που θα την πληρώσει να είναι ο Κόιστινεν.
Ο Κόιστινεν αντιλαμβάνεται το παιχνίδι που παίζεται, όμως παραμένει απαθής. Δεν μιλάει, γιατί θα σημάνει την καταδίκη της Μίργια. Μοιάζει σαν να αποδέχεται το μοιραίο, την καταδίκη του ιδίου για μια διάρρηξη, από την οποία δεν επωφελήθηκε ποτέ.
Όταν μετά την αποφυλάκισή του θα του βάλει νέα εμπόδια στη ζωή του ο Λίντχολμ, θα αποφασίσει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του με αμφίβολες συνέπειες. Μόνη του στήριξη παραμένει η Άιλα, που δεν έπαψε να τον σκέφτεται όσο ήταν στη φυλακή.

Ο Καουρισμάκι στην ταινία αυτή παρουσιάζει έναν άνθρωπο μοναχικό, έναν άνθρωπο που μάλλον δεν επιθυμεί τίποτα παραπάνω από το να έχει μια δουλειά και να ζει ήρεμα. Όταν, όμως, το πάθος του χτυπά την πόρτα, αυτός δεν μπορεί να αντισταθεί και δεν μπορεί να δει την πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από ένα φαινομενικά αθώο βλέμμα. Ο πρωταγωνιστής παραδίνεται στη μοίρα του και δεν κάνει κάτι για να την αλλάξει.
Η ταινία υπήρξε υποψήφια για το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, ενώ απέσπασε βραβεία σε φεστιβάλ στη Φινλανδία. Στη χώρα μας έκανε πρεμιέρα στις 19 Οκτωβρίου 2006.

Laitakaupungin valot (2006)
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Aki Kaurismäki
Πρωταγωνιστούν: Janne Hyytiäinen, Maria Järvenhalmi, Maria Heiskanen, Ilkka Koivula, Matti Onnismaa, Sulevi Peltola
Διάρκεια: 78'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: