30 Νοε 2014

Δυο μέρες, μια νύχτα

Η Σάντρα, μητέρα δυο παιδιών, μετά από ένα ατύχημα που είχε και την κατάθλιψη στην οποία είχε πέσει, καλείται να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά και να δώσει ξανά μια ώθηση στη ζωή της. Όμως βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση. Το αφεντικό της έχει αποφασίσει να την απολύσει και να δώσει μπόνους στους υπόλοιπους συναδέλφους της, για τις υπερωρίες που έκαναν όταν εκείνη έλειπε.
Έχοντας αποδειχτεί ότι ένας συνάδελφος είχε ασκήσει πίεση σε άλλους να ψηφίσουν υπέρ του μπόνους και εναντίον της Σάντρα, αποφασίζεται να γίνει εκ νέου μια ψηφοφορία για το μέλλον της Σάντρα στη δουλειά. Η Σάντρα έχει ένα σαββατοκύριακο για να προσπαθήσει να βρει τους συναδέλφους της και να τους πείσει να μην αποδεχτούν το μπόνους, ώστε και η ίδια να μείνει στη δουλειά, καθώς έχει ανάγκη το μισθό της.
Μια τέτοια απόφαση εγείρει πολλές αντιδράσεις, πρωτίστως από την πλευρά της Σάντρα που δεν θέλει να νιώθει ότι ζητιανεύει από τους συναδέλφους της, ζητώντας τους να απαρνηθούν ένα σημαντικό ποσό, και έπειτα από τους συναδέλφους της, που για διαφόρους λόγους δεν θα μπορούσαν να απαρνηθούν ένα μπόνους, που ειδικά για κάποιους θα ήταν εξίσου σημαντικό όσο για τη Σάντρα ένας σταθερός μισθός.
Η Σάντρα, με τη συμπαράσταση του συζύγου της και μιας συναδέλφου, της Ζυλιέτ, αρχίζει τον αγώνα της για να προσπαθήσει να κάμψει τη στάση των συναδέλφων της. Θα ακολουθήσει μια σειρά από σκαμπανεβάσματα στην ψυχολογική της κατάσταση, όταν θα βλέπει από τη μια στιγμή στην άλλη τις ελπίδες της μια να αναπτερώνονται και μια να εκμηδενίζονται. Είναι όμως αποφασισμένη να παλέψει με αξιοπρέπεια για το δίκιο της και να μην τα παρατήσει, παρά μόνον όταν νιώσει ότι η αξιοπρέπειά της έχει πιάσει πάτο.

Η καινούρια ταινία των αδερφών Νταρντέν πιάνει ένα ηθικό ζήτημα, ιδιαίτερα επίκαιρο στην εποχή μας, που η ανεργία μαστίζει τις χώρες του Νότου. Αν και η υπόθεση τοποθετείται στη γαλλόφωνη περιοχή του Βελγίου, οι διαφορές είναι ελάχιστες. Από τη μια πλευρά έχουμε το αφεντικό που αποφασίζει περικοπή προσωπικού λόγω κρίσης και το εύκολο θύμα είναι η Σάντρα, καθώς αποδείχτηκε ότι η δουλειά μπορεί να γίνει και χωρίς αυτήν. Από την άλλη πλευρά έχουμε τη Σάντρα που θα μείνει άνεργη. Και στη μέση βρίσκονται οι συνάδελφοι της Σάντρα που καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον της, έχοντας ο καθένας τα δικά του κίνητρα. Από τη μια ξέρουν ότι αν αποφασίσουν να μείνει η Σάντρα στη δουλειά, θα χάσουν ένα πολύ σημαντικό ποσό, το οποίο το έχουν δουλέψει και το έχουν ανάγκη, απ' την άλλη όμως βλέπουν ότι ένας άνθρωπος που ήταν καθημερινά μαζί τους θα πρέπει να απολυθεί. Παράλληλα τίθεται και το θέμα της σχέσης μεταξύ των ίδιων των συναδέλφων, στην περίπτωση που η πλειοψηφία θα αποδεχόταν πίσω τη Σάντρα και θα έχαναν το μπόνους, ενώ ακόμη θα υπήρχαν εντάσεις και μέσα στις ίδιες τις οικογένειες τους. Ο καθένας θα κληθεί να ζυγιάσει τα πράγματα μέσα του και να βάλει το συλλογικό πάνω από το προσωπικό και να κάμψουν τους όποιους εγωισμούς, όσο αυτό είναι δυνατόν.
Οι αδερφοί Νταρντέν συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν με τα κοινωνικά θέματα, με τα οποία καταπιάνονται. Με άψογη κινηματογράφηση και τα κλασικά τους κοντινά πλάνα που αποτυπώνουν τέλεια τα συναισθήματα και τις αγωνίες των πρωταγωνιστών, έρχονται να μας πουν ότι μπορούμε να ζήσουμε σε έναν καλύτερο κόσμο μόνο όταν παραμερίσουμε τους εγωισμούς και το προσωπικό μας συμφέρον.
Η ταινία απέσπασε βραβείο στο φεστιβάλ του Σύδνεϋ και αποτελεί την πρόταση του Βελγίου για τα φετινά Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας. Στη χώρα μας προβλήθηκε στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και πήρε διανομή στις 13 Νοεμβρίου 2014.

Deux jours, une nuit (2014)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Πρωταγωνιστούν: Marion Cotillard, Fabrizio Rongione, Catherine Salée, Batiste Sornin, Christelle Cornil, Serge Coto, Olivier Gourmet, Alain Eloy, Timur Magomedgadzhiev, Hicham Slaoui, Philippe Jeusette, Myriem Akeddiou
Διάρκεια: 95'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη στις 29 Νοεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: