1 Νοε 2014

Όπερ έδει δείξαι

Ρουμανία 1984. Ο Σορίν, ένας μαθηματικός με πρωτοποριακές ιδέες, δημοσιεύει κρυφά από το καθεστώς ένα επιστημονικό του κείμενο σε ένα επιστημονικό περιοδικό σε δυτική χώρα. Όμως, παρόλο που έχει τα προσόντα, δεν μπορεί ή μάλλον δεν του επιτρέπεται να τελειώσει το διδακτορικό του.
Ταυτόχρονα, η Έλενα, κολλητή του από τα φοιτητικά χρόνια, μητέρα ενός παιδιού, που ζει με το γέρο πατέρα της, επιθυμεί διακαώς να φύγει στη Γαλλία, όπου ζει ο σύζυγός της και επίσης κολλητός του Σορίν, ο οποίος είχε φύγει για ένα συνέδριο κι απλά δεν επέστρεψε για να φτιάξει τη ζωή του εκεί και να περιμένει κάποια στιγμή την Έλενα και το παιδί να παν κι εκείνοι.
Την ίδια ώρα, ο Αλεξάντερ, χαμηλόβαθμο στέλεχος του καθεστώτος, που επιθυμεί να ανελιχθεί, θα προσπαθήσει να πάρει πληροφορίες για τον Σορίν και για τα άρθρα που ετοιμάζει, ώστε να φανεί ο ίδιος καλός προς το καθεστώς και να πάρει την προαγωγή. Για το σκοπό αυτό επιστρατεύει τον Λουσιάν, παλιό φίλο του Σορίν και της Έλενα από τη σχολή, που κι αυτός με τη σειρά του θα επιθυμούσε το καθεστώς να λάβει υπόψιν περισσότερο τη δουλειά του και να ανελιχθεί κι αυτός.
Όταν τα πράγματα θα λάβουν την κατά το καθεστώς "καθώς πρέπει" εξέλιξη, οι πρωταγωνιστές μας θα βρεθούν μπροστά σε κάποιες αποφάσεις που υπό κανονικές συνθήκες δεν υπήρχε περίπτωση να πάρουν.

Η ταινία εξελίσσεται σχετικά αργά και στην αρχή δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η σύνδεση του Σορίν με την Έλενα και νιώθεις σαν να πρόκειται για δυο διαφορετικές ιστορίες. Δυο άνθρωποι που έχουν ορίσει τη ζωή τους με τον τρόπο που την έχουν ορίσει, ζούνε με τις αναμνήσεις της παλιάς τους φιλίας και με ό,τι αυτή τους έχει προσφέρει. Όσο ισχυρή όμως κι αν είναι η φιλία τους το προσωπικό συμφέρον θα την υπερνικήσει, ίσως γιατί δεν θα υπήρχε άλλη επιλογή.
Γυρισμένη σε ασπρόμαυρο, για να τονίσει ίσως τη σκοτεινή πλευρά του καθεστώτος, η ταινία απέσπασε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ της Ρώμης, ενώ στη χώρα μας προβλήθηκε στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Quod erat demonstrandum (2013)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Andrei Gruzsnicki
Πρωταγωνιστούν: Sorin Leoveanu, Ofelia Popii, Florin Piersic Jr., Virgil Ogasanu, Tora Vasilescu, Dorian Boguta, Marc Titieni, Alina Berzunteanu, Adelaida Zamfira
Διάρκεια: 107'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7/10

55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - "Ματιές στα Βαλκάνια"
31/10/2014: αίθουσα Σταύρος Τορνές 18:00
02/11/2014: αίθουσα Σταύρος Τορνές 20:30

Δεν υπάρχουν σχόλια: