5 Νοε 2014

Ταξικός εχθρός

Όταν η αγαπητή καθηγήτρια γερμανικών Νούσα, φεύγει από το σχολείο λόγω προχωρημένης εγκυμοσύνης και αναλαμβάνει ο αυστηρός και συχνά σκληρός και απότομος Ρόμπερτ Ζούπαν, τα παιδιά στο σχολείο αντιλαμβάνονται μια αλλαγή που δεν είναι προς όφελός τους. Οι αυστηρές μέθοδοι του νέου καθηγητή και η κυνική του συμπεριφορά απέναντι σε μαθητές και συναδέλφους δεν περνάει απαρατήρητη.
Όταν η Σαμπίνα, μια νεαρή μαθήτρια, αυτοκτονεί, οι συμμαθητές της είναι πεπεισμένοι ότι ευθύνεται ο καθηγητής, καθώς την είχαν δει να φεύγει κλαμμένη από την αίθουσα όπου συνομιλούσαν. Ιδιαίτερα δε όταν ο ίδιος ο καθηγητής με την ύλη του μαθήματός του και τις μεθόδους του δίνει αφορμές για να τον κατηγορήσουν, οι μαθητές ξεκινούν ολομέτωπη επίθεση με ό,τι μέσα διαθέτουν, που θα φτάσει μέχρι και τη διεύθυνση του σχολείου.
Σύντομα όμως, ο κάθε μαθητής θα συνειδητοποιήσει ποιο είναι το δικό του μερίδιο στο θρήνο για τη χαμένη συμμαθήτρια και θα δει το γεγονός της απονομής δικαιοσύνης από τη δική του πλευρά, μέσα από τα δικά του πιστεύω, που συχνά έρχονται σε σύγκρουση με τα πιστεύω των φίλων του, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στην εικόνα των γονέων του καθενός.

Η ταινία - έκπληξη από τη Σλοβενία διαδραματίζεται εξ ολοκλήρου μέσα στους τέσσερις τοίχους ενός σχολείου. Ο σκηνοθέτης επιλέγει αυτόν το χώρο και αυτή τη θεματική, για να μας δείξει ότι για κάθε επανάσταση χρειάζεται απόλυτη σύμπνοια και συμφωνία, γιατί αλλιώς είναι καταδικασμένη να αποτύχει, καθώς το σύστημα υπάρχει, λειτουργεί και είναι έτοιμο να την κατασπαράξει.
Η ταινία έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο (Βενετία, Μπρατισλάβα), αποτέλεσε πρόταση της Σλοβενίας για το περσινό βραβείο Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, και είναι υποψήφια για τα βραβεία LUX της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2014. Στη χώρα μας παρουσιάστηκε στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Razredni sovražnik (2013)
Σκηνοθεσία: Rok Biček
Σενάριο: Rok Biček, Nejc Gazvoda, Janez Lapajne
Πρωταγωνιστούν: Igor Samobor, Nataša Barbara Gračner, Tjaša Železnik, Maša Derganc, Robert Prebil, Voranc Boh, Jan Zupančič, Daša Cupevski, Doroteja Nadrah, Špela Novak, Pia Korbar, Dan David Natlačen Mrevlje
Διάρκεια: 112'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Βραβεία LUX
04/11/2014 - αίθουσα Τζων Κασσαβέτης 15:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: