5 Νοε 2014

Το μάθημα

Η Νάντε είναι καθηγήτρια αγγλικών σε ένα σχολείο. Μέσα στην τάξη παρατηρείται ένα κρούσμα κλοπής και η Νάντε θέλει να βρει το παιδί που τη διέπραξε, χωρίς όμως να το εκθέσει.
Παράλληλα, λόγω αμέλειας του συζύγου της, κινδυνεύει να χάσει το σπίτι όπου μένουν, καθώς η τράπεζα δεν δίνει επιπλέον χρόνο για αποπληρωμή του δανείου. Όντας η μόνη που δουλεύει στο σπίτι και μάλιστα κάνοντας διπλή δουλειά ώστε να τα βγάλουν πέρα, ζητάει μάταια να της δώσουν μπροστά τον έξτρα μισθό.
Όταν φτάνει στο αμήν, θα καταφύγει σε μεθόδους που δεν αρμόζουν ούτε στην ίδια ούτε στην αξιοπρέπειά της, από την οποία θα προσπαθήσει να περισώσει ό,τι ίχνος της έχει απομείνει, προκειμένου να έχει η οικογένειά της μια στέγη πάνω από το κεφάλι της.

Τα ανθρώπινα λάθη είτε ηθελημένα (στην περίπτωσή μας) είναι τυχαία μπορούν να έχουν πολύ πιο σοβαρές συνέπειες από ό,τι μπορεί κανείς να περιμένει. Παράλληλα σε ένα σύστημα που ευνοεί το κεφάλαιο σε μια φτωχή κοινωνία, οι κατώτερες τάξεις είναι καταδικασμένες σε ένα διαρκή αγώνα επιβίωσης. Όσο και να προσπαθεί ο φτωχός μεροκαματιάρης να εξασφαλίσει τα προς το ζην, παντού υπάρχουν τα κοράκια που θα τον κατασπαράξουν έχοντας τις πλάτες ενός διεφθαρμένου συστήματος.
Η ταινία απέσπασε βραβείο καλύτερου νέου σκηνοθέτη στο Σαν Σεμπαστιάν. Στη χώρα μας παρουσιάστηκε στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Урок (2014)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Kristina Grozeva, Petar Valchanov
Πρωταγωνιστούν: Ivanka Bratoeva, Ivan Barnev, Stefan Denolyubov, Margita Gosheva, Ivan Savov, Deya Todorova
Διάρκεια: 105'

Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Διεθνές Διαγωνιστικό
04/11/2014 - αίθουσα Ολύμπιον 18:00
05/11/2014 - αίθουσα Φρίντα Λιάππα 15:30

Δεν υπάρχουν σχόλια: