30 Νοε 2014

Διπλή ζωή

Λίγο μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, στη Νορβηγία ανοίγει η υπόθεση Lebensborn, που αφορά παιδιά καρπούς σχέσεων γερμανών στρατιωτών στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με Νορβηγίδες και τα οποία πάρθηκαν με τη βία από τη μητέρα τους και μεγάλωσαν στη διχοτομημένη πια Γερμανία.
Ένα από αυτά τα παιδιά είναι και η Κατρίνε, η οποία δραπέτευσε από την Ανατολική Γερμανία για να επανενωθεί με τη μητέρα της ήδη εδώ και 20 χρόνια, και ζει μια ειδυλλιακή ζωή με τη μητέρα, το σύζυγο, την κόρη και τη μικρή εγγονή της.
Όταν ένας δικηγόρος αρχίζει έρευνα για τα παιδιά αυτά, ώστε να κινήσει διαδικασίες εναντίον του νορβηγικού κράτους για τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των παιδιών, η Κατρίνε δείχνει διστακτική να καταθέσει. Μάλιστα θα κάνει τα πάντα για να μην καταθέσει και να μην αποκαλυφθεί ένα μυστικό που θα κάνει τον κόσμο που έχει διαμορφώσει όλα αυτά τα χρόνια να καταρρεύσει.
Όταν θα την πλησιάσουν δυο πράκτορες της καταρρέουσας Στάζι κι όταν ο δικηγόρος θα ανακαλύψει μια παλιά συνέντευξη σε βίντεο, η Κατρίνε θα βρεθεί παγιδευμένη ανάμεσα σε ένα φριχτό ψέμα και μια τραγική αλήθεια, που την κυνηγούν για πολύ καιρό.
Ποια είναι άραγε η Κατρίνε; Τι σχέση μπορεί να έχει με ένα πτώμα που είχε βρεθεί καμένο σε ένα δάσος πριν χρόνια; Τι θα σήμαινε για την ίδια το να πάει να καταθέσει; Τι θα σήμαινε για την οικογένειά της; Άραγε, πώς είναι να οικοδομήσει κανείς μια όμορφη ζωή βασισμένη σε ένα φριχτό ψέμα;

Γυρισμένη στο άγριο τοπίο των νορβηγικών παραλίων με τα φιορδ και τα απόκρημνα βράχια και δάση, η ταινία περιγράφει το προσωπικό δράμα μιας γυναίκας που φτάνει σε ένα τέλμα ζωής, μιας γυναίκας που καλείται στο παρόν να πληρώσει για το παρελθόν της, για ένα έγκλημα στο οποίο εξωθήθηκε από άλλα συμφέροντα. Κι αν στην αρχή ήταν πρόθυμη για το έγκλημα, χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να αντιμετωπίσει τις συνέπειές του. Μέσα της θα διεξαχθεί μια πάλη ανάμεσα στη διατήρηση του ψέματος και στην αποκάλυψη της αλήθειας, ενός ψέματος που θα διατηρήσει τη ζωή της όπως είναι και μιας αλήθειας που εξαιτίας της θα χάσει τα πάντα, αλλά και θα μπορούσε να καταδικάσει και τους ανθρώπους που την ώθησαν στο έγκλημα.
Η έμπνευση της ταινίας βασίζεται σε πραγματικές υποθέσεις των παιδιών Lebensborn, ιδιαίτερα των παιδιών που βρέθηκαν στην Ανατολική Γερμανία. Εκεί η Στάζι στρατολογούσε πράκτορες που έπαιρναν την ταυτότητα αυτών των παιδιών και τους έστελνε στη Νορβηγία για να πάρουν τη θέση τους, αλλά στην ουσία για να κατασκοπεύουν τη Δύση. Λέγεται ότι ακόμη και σήμερα δεν έχουν αποκαλυφθεί όλοι αυτοί οι πράκτορες.
Η ταινία απέσπασε αρκετά βραβεία στη Γερμανία, ενώ αποτέλεσε και την πρόταση της χώρας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας το 2013, χωρίς όμως να καταφέρει λάβει τελικά την τελική υποψηφιότητα. Στη χώρα μας πήρε διανομή σχετικά αργά, στις 20 Νοεμβρίου 2014.

Zwei Leben (2012)
Σκηνοθεσία: Georg Maas, Judith Kaufmann
Σενάριο: Georg Maas, Christoph Tölle, Ståle Stein Berg, Judith Kaufmann, Hannelore Hippe, Änne Törster
Πρωταγωνιστούν: Juliane Köhler, Liv Ullmann, Sven Nordin, Ken Duken, Julia Bache-Wiig, Rainer Bock, Vicky Krieps
Διάρκεια: 97'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Μακεδονικόν στη Θεσσαλονίκη στις 28 Νοεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: