6 Νοε 2013

Όνειρο χειμωνιάτικης νύχτας

Μετά από 10 χρόνια στη φυλακή, ο Λάζαρ επιστρέφει στον τόπο του για να διευθετήσει παλιούς λογαριασμούς, και στο σπίτι της μητέρας του, όπου βρίσκει εγκατεστημένη μια Βόσνια πρόσφυγα, τη Γιάσνα, με την αυτιστική της κόρη, Γιόβανα. Αν και αρχικά σκοπεύει να τις διώξει, τελικά τις επιτρέπει να μείνουν στο σπίτι. Παρά τη σκληρότητά του ως άνθρωπος και του σκληρού πρόσφατού του παρελθόντος, ο Λάζαρ μαλακώνει από την παρουσία τους και δέχεται τη Γιόβανα σαν να ήταν δικό του παιδί, αν και μέχρι πριν λίγες ημέρες αγνοούσε την ύπαρξή της. Θα τις δει πλέον σαν την οικογένεια που τόσο του έλειψε και που δεν κατάφερε ποτέ να κάνει λόγω του πολέμου και της φυλακής, και θα τις προστατέψει από κάθε κακοτυχία και δυσμενή σχόλια.
Πονεμένος άνθρωπος ο ίδιος από τη σκληρότητα του πολέμου, βλέπει συνεχώς εφιάλτες από μια νύχτα που στοίχειωσε για πάντα τη ζωή του. Στα πρόσωπα των δυο γυναικών, μητέρας και κόρης, θα βρει τη γαλήνη που έψαχνε αυτά τα χρόνια. Ίσως να είναι και τα μόνα αληθινά πρόσωπα στη νέα του ζωή που θα μπορούσαν να τον κάνουν ευτυχισμένο, ίσως να είναι τόσο καλά για να είναι αληθινά. Όμως ένα τόσο όμορφο όνειρο εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτης.

Η ταινία αυτή του Γκόραν Πασκάλιεβιτς δεν διακρίνεται για την αισιοδοξία της. Κάθε άλλο μάλιστα. Τοποθετημένη σε ένα χειμερινό τοπίο λίγα χρόνια μετά τον εμφύλιο στη Γιουγκοσλαβία, όπου και οι πληγές του πρόσφατου πολέμου είναι ακόμη ορατές, μέσα από τους τρεις πρωταγωνιστές της μας προβάλλει το γερασμένο και καταπονημένο παρελθόν, το προβληματισμένο παρόν και το αβέβαιο μέλλον που προσπαθεί να κλείσει τα μάτια προς το παρελθόν και να προχωρήσει όπως μπορεί σε έναν τόπο που προσπαθεί να αναγεννηθεί. Όμως τα φαντάσματα του παρελθόντος είναι ακόμη ορατά και κάνουν το μέλλον εφιαλτικό.
Η ταινία απέσπασε σημαντικά βραβεία στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Στη χώρα μας πρωτοπροβλήθηκε στο 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2009 στα πλαίσια αφιερώματος στον Γκόραν Πασκάλιεβιτς.

San zimske noći (2004)
Σκηνοθεσία: Goran Paskaljević
Σενάριο: Filip David, Goran Paskaljević
Πρωταγωνιστούν: Lazar Ristovski, Jasna Žalica, Jovana Mitić, Slobodan Ninković, Nenad Jezdić, Danica Ristovski, Feđa Stojanović, Jovan Ristovski
Διάρκεια: 95'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: