16 Νοε 2013

Εγώ κι εσύ

Ο 14χρονος Λορέντζο είναι ένας εσωστρεφής και νευρωτικός έφηβος με ιδιαίτερες γνώσεις και ενδιαφέροντα, που δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν. Με την πρόφαση ότι θα πάει με το σχολείο του μια εκδρομή για σκι, εγκαθίσταται κρυφά από τους γονείς του στην παλιά αποθήκη στο υπόγειο της πολυκατοικίας του, αποφασισμένος να ζήσει μια ήσυχη εβδομάδα μακριά από τους πάντες και τα πάντα και από τις έγνοιες της ζωής έξω.
Όμως αυτή η ηρεμία σύντομα θα διαταραχθεί, όταν στην αποθήκη θα εμφανιστεί η ετεροθαλής μεγάλη αδερφή του, Ολίβια, την οποία έχει να δει πολλά χρόνια. Η Ολίβια έχει φτάσει στη Ρώμη από την Κατάνια στην προσπάθειά της να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά και ψάχνει τα παλιά της πράγματα στην αποθήκη, όταν θα ανακαλύψει τον Λορέντζο. Μη έχοντας αλλού να πάει, εγκαθίσταται στην αποθήκη, παρά την αρχική δυσαρέσκεια του Λορέντζο.
Τα δυο αδέλφια όσο περνούν οι μέρες της εβδομάδας αρχίζουν να γνωρίζονται μεταξύ τους και παρά τις αρχικές τους κόντρες, βρίσκουν τον τρόπο να ξεφύγουν μαζί από τις έγνοιες της καθημερινότητάς τους.

Η επιστροφή του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι πίσω από τις κάμερες έρχεται με μια τρυφερή ιστορία δύο νέων με ιδιαίτερους χαρακτήρες που ψάχνουν απεγνωσμένα μια ευκαιρία να ξεφύγουν από τα τετριμμένα. Μέσα από την εφηβική επαναστατικότητα του Λορέντζο και την ανέμελη ζωή της αυτοκαταστροφικής Ολίβια, τα δυο αδέλφια θα γνωρίσουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Μετανιωμένη για το πρόσφατό της παρελθόν η Ολίβια θα δει στο πρόσωπο του αδερφού της τον άνθρωπο που μπορεί να εμπιστευτεί. Απ' την πλευρά του ο Λορέντζο θα νιώσει ότι υπάρχει ένας άνθρωπος που μέσα στην ανεμελιά του μπορεί να του δώσει σημασία και να τον καταλάβει. Και δεν θα διστάσει να προστατέψει την αδερφή του όταν αυτή τον έχει ανάγκη. Τα δυο αδέλφια, μέσω της βασικής αυτής σχέσης τους που σε φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν και η πρώτη σχέση της ζωής ενός ανθρώπου με άτομο της ηλικίας του, θα αποκαταστήσουν αυτήν ακριβώς τη σχέση που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να βιώσουν και θα προχωρήσουν μαζί προς το μέλλον. Θα είναι μια εβδομάδα που θα αλλάξει τη ζωή και των δύο.
Μπορεί να μην έχει την επική διάσταση και το μέγεθος των παλαιότερων ταινιών του Μπερτολούτσι, όμως η ταινία μας προσφέρει δυνατές συγκινήσεις, ιδιαίτερα με τη σκηνή όπου τα δυο αδέλφια χορεύουν αγκαλιασμένα. Είναι γυρισμένη κατά το μεγαλύτερο μέρος της σε ένα χώρο, με δυο βασικούς πρωταγωνιστές και λίγους δευτερεύοντες, δίνοντας μια θεατρική διάσταση στην όλη ταινία.
Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νικολό Αμανίτι. Στη χώρα μας η ταινία έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες στις 7 Νοεμβρίου 2013.

Io e te (2012)
Σκηνοθεσία: Bernardo Bertolucci
Σενάριο: Niccolò Ammaniti, Umberto Contarello, Francesca Marciano, Bernardo Betrolucci
Πρωταγωνιστούν: Jacopo Olmo Antinori, Tea Falco, Sonia Bergamasco, Veronica Lazăr, Tommaso Ragno, Pippo Delbono
Διάρκεια: 103'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο "Βακούρα" στη Θεσσαλονίκη στις 15 Νοεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: