4 Νοε 2013

Η βελανιδιά

Βουκουρέστι 1988. Όταν πεθαίνει ο πατέρας της και πρώην συνταγματάρχης της Κρατικής Ασφάλειας, η Νέλα, μην μπορώντας λόγω έλλειψης χώρου να δώσει το σώμα του στην επιστήμη, τον αποτεφρώνει.
Ο διορισμός της ως δασκάλα σε μια επαρχιακή πόλη θα την φέρει αντιμέτωπη με αρκετές δυσκολίες. Την πρώτη μέρα θα πέσει θύμα βιασμού, όμως θα την σώσει ένας νέος ντόπιος γιατρός, ο Μιτίκα.
Μεταξύ των δύο θα αναπτυχθεί μια ιδιόμορφη σχέση. Ψυχές που αρνούνται να συμβιβαστούν με τις καταστάσεις και οι δύο σύντομα θα μπουν στο μάτι της τοπικής κοινωνίας. Απ' τη μια είναι η Νέλα, ψυχή ατίθαση και νευρική, έχει αρνηθεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της αδερφής της που μπήκε στην Κρατική Ασφάλεια, και παίρνει μετάθεση για την πιο μολυσμένη πόλη στη Ρουμανία. Απ' την άλλη είναι ο Μιτίκα, ένας γιατρός που αναλογιζόμενος το καθήκον του, αλλά και την ιδιότητά του, δεν θα διστάσει να πάει κόντρα στις εντολές του τοπικού νοσοκομείου.
Όταν ο Μιτίκα θα εγχειρήσει τον Τιτί, έναν νεαρό μακροχρόνια ασθενή του, και παρά τις ρητές αλλά παράλογες εντολές του διευθυντή να μην προχωρήσει στην εγχείρηση, η εγχείρηση θα αποτύχει και ο νέος θα πεθάνει, ο Μιτίκα θα βρεθεί κατηγορούμενος και θα φυλακιστεί. Τότε η Νέλα θα κάνει το δικό της αγώνα με το δικό της τρόπο για να τον βγάλει από τη φυλακή, ενώ παράλληλα ο Μιτίκα θα κρατήσει το τετράδιο με τα απομνημονεύματα του Τιτί, τα οποία ο ασθενής του τα είχε αφιερώσει στον ίδιο για την εκτίμηση που του έτρεφε.

Η ταινία αυτή αποτελεί ουσιαστικά μια μαύρη κωμωδία που σαρκάζει τα τελευταία χρόνια της περιόδου του καθεστώτος του Τσαουσέσκου και του κυνηγητού της τέχνης και της διανόησης που λάμβανε χώρα εκείνη την περίοδο. Οι πρωταγωνιστές της ταινίας, παρά το ιδιότυπο κυνηγητό που δέχονται, προσπαθούν με το γέλιο και την ευχάριστή τους διάθεση να ξεχαστούν από τα βάσανά τους, τα οποία σε καμιά στιγμή δεν τα προβάλλουν.

Balanța (1992)
Σκηνοθεσία: Lucian Pintilie
Σενάριο: Lucian Pintilie, Ion Baiescu
Πρωταγωνιστούν: Maia Morgenstern, Răzvan Vasilescu, Victor Rebengiuc, Dorel Visan, Ionel Mihailescu, Magda Catone, Matei Alexandru, Dan Condurache
Διάρκεια: 105'

Παρακολουθήστε την ταινία


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: