7 Νοε 2013

Κελί από χρυσάφι

Τρία νεαρά παιδιά, ο Χουάν, ο Σάμουελ και η Σάρα ντυμένη σαν αγόρι, ξεκινούν από τη Γουατεμάλα με προορισμό τις ΗΠΑ. Έχοντας ήδη περάσει παράνομα τα σύνορα του Μεξικού, τους ακολουθεί ένας συνομήλικός τους Ινδιάνος, ο Τσάουκ, ο οποίος δεν μιλά ισπανικά και δεν μπορεί να συνεννοηθεί μαζί τους. Οι προστριβές δεν άργουν να ξεκινήσουν, καθώς ο Χουάν βλέπει τον Τσάουκ ως απειλή για τα σχέδιά τους.
Όταν συλλαμβάνονται και απελαύνονται πίσω στη Γουατεμάλα, θα ξεκινήσουν και πάλι το μακρύ και παράνομο ταξίδι τους, όμως ο Σάμουελ θα μείνει πίσω. Ξεκινούν και πάλι μέσα από δυσκολίες, πάνω σε βαγόνια τρένων μαζί με άλλους λαθρομετανάστες, μέσα από κυνηγητά από τους συνοριοφύλακες. Όταν θα απαχθεί η Σάρα, τα δυο αγόρια μην μπορώντας να κάνουν τίποτα για να το αποτρέψουν, θα μείνουν μόνα τους. Από άσπονδοι εχθροί στην αρχή, θα γίνουν ένα και σε πολλές στιγμές στην περιπέτειά τους θα σώσουν ο ένας τη ζωή του άλλου μέχρι να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό.

Η λαθρομετανάστευση στις ΗΠΑ από χώρες της Κεντρικής Αμερικής είναι συχνό φαινόμενο. Νέοι κάθε ηλικίας φεύγουν προς αυτό που θεωρούν ως Γη της Επαγγελίας. Έτσι και τα τρία παιδιά ξεκινούν για το μακρύ τους ταξίδι, ένα ταξίδι που θα τους κάνει πιο δυνατούς μέσα από τις αντιξοοότητες που θα συναντήσουν, ένα ταξίδι που δεν ήταν γραφτό να το ακολουθήσουν όλοι ως το τέλος του. Η ταινία ακολουθεί το ταξίδι των παιδιών, σε ένα road movie γεμάτο εκπληκτικά τοπία από τη ζούγκλα στο νότιο Μεξικό καθώς και από την έρημο στα βόρεια.
Η ταινία έχει αποσπάσει ειδικό βραβείο στις Κάννες και στη Ζυρίχη. Στη χώρα μας προβλήθηκε στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, τον Χρυσό Αλέξανδρο καλύτερης ταινίας και το βραβείο κοινού στο διαγωνιστικό τμήμα.

La jaula de oro (2013)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Diego Quemada-Díez
Πρωταγωνιστούν: Ramón Medina, Brandon López, Rodolfo Domínguez, Carlos Chajon, Karen Martínez, Ricardo Esquerra
Διάρκεια: 102'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: