5 Νοε 2013

Παπούσα

Πολωνία 1949. Ένας Πολωνός λευκός άνδρας, ο ποιητής Γιέρζυ Φιτσόβσκι, καταφεύγει σε έναν καταυλισμό Τσιγγάνων για να διαφύγει της σύλληψης. Στον καταυλισμό ζει η Παπούσα, μια 40χρονη Τσιγγάνα η οποία από μικρή ήθελε να ξεφύγει από τη ζωή και τις συνήθειες της φυλής της. Ανήσυχο πνεύμα όντας, θέλησε να μάθει να γράφει και να διαβάζει, πράγμα που αντιβαίνει στα ήθη και στα έθιμα των Τσιγγάνων.
Ο Γιέρζυ θα διακρίνει στην Παπούσα αυτό το χάρισμα και σε ορισμένες τους συνομιλίες η ίδια θα αρχίσει να του λέει κάποιους στίχους, λόγια που η ίδια τα εμπνεύστηκε μέσα από τη ζωή στα δάση.
Όταν ήρθηκαν οι κατηγορίες εις βάρος του και ο Γιέρζυ επέστρεψε στη Βαρσοβία θέλησε να εκδώσει τα ποιήματα της Παπούσα, ενώ παράλληλα ο ίδιος θα έγραφε ένα βιβλίο για τη ζωή των Τσιγγάνων της Πολωνίας.
Εκεί είναι που αρχίζουν τα βάσανα για την Παπούσα. Το συμβούλιο της φυλής της θεώρησε ως προδοσία εκ μέρους της τη συγγραφή ποιημάτων και την έκδοση του βιβλίου του Γιέρζυ, καθώς θεωρήθηκε ότι στο βιβλίο αυτό γράφονταν ορισμένα μυστικά των Τσιγγάνων και ότι η ίδια ήταν αυτή που τα πρόδωσε.

Η ταινία περιγράφει την πραγματική ιστορία της Μπρονισλάβα Βάις (1910-1987), της πρώτης Τσιγγάνας ποιήτριας, από τα παιδικά της χρόνια και τον εξαναγκαστικό γάμο της με το θείο της μέχρι τα γεράματά της, όταν πια είχε απαρνηθεί τον εαυτό της για το κακό που έκανε στην οικογένειά της με τα ποιήματα και την απομόνωση που αυτή βίωσε από την υπόλοιπη φυλή.
Η ταινία είναι γυρισμένη ασπρόμαυρη, για να τονίσει ίσως εκτός από το απώτερο παρελθόν, και την σκοτεινή πλευρά των δεισιδαιμονιών της φυλής των Τσιγγάνων, αλλά και τη σκληρή ζωή που πέρασε η Παπούσα, μια ζωή στην οποία δεν μπορούσε να εκπληρώσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της.
Η ταινία απέσπασε βραβεία στο Κάρλοβυ Βάρυ και στο Βαγιαδολίδ, ενώ στη χώρα μας προβλήθηκε στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και απέσπασε το βραβείο κοινού του τμήματος "Ανοιχτοί Ορίζοντες".

Papusza (2013)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze
Πρωταγωνιστούν: Jowita Budnik, Antoni Pawlicki, Zbigniew Waleryś , Artur Steranko, Andrzej Walden
Διάρκεια: 131'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: