7 Νοε 2018

Γυναίκα σε πόλεμο

Μία σαραντάρα ακτιβίστρια ξεκινά έναν αγώνα στα βουνά της Ισλανδίας ενάντια σε ένα τοπικό εργοστάσιο αλουμινίου, που με τις μεθόδους του καταστρέφει το περιβάλλον. Καθώς κόβοντας τα καλώδια του ηλεκτρικού προκαλεί μπλακ άουτ σε μεγάλο τμήμα του νησιού, έχει προκαλέσει κινητοποίηση στις αρχές που ψάχνουν για τον "τρομοκράτη" που έχει προκαλέσει το χάος. Ο αγώνας της, όμως, είναι μοναχικός. Ελάχιστοι άνθρωποι τον συμμερίζονται και πρέπει η ίδια να δρα μυστικά.
Ταυτόχρονα δέχεται μια επιστολή για μια αίτηση υιοθεσίας που είχε κάνει πριν από χρόνια και ετοιμάζεται να δεχτεί το παιδί και το νέο της ρόλο. Αυτό όμως δεν την κάνει καθόλου να παρεκκλίνει από το στόχο της να ανατρέψει τα σχέδια του εργοστασίου, ενώ παράλληλα έχει να σκεφτεί τα νέα δεδομένα στη ζωή της.

Η ταινία έχει ως κεντρικό πρόσωπο τη Χέλα, μια γυναίκα που προκειμένου να προστατέψει το περιβάλλον στην περιοχή της εξωθεί τον εαυτό της σε ακραίες ενέργειες αντίθετες προς το νόμο και την κοινή γνώμη. Οι υποστηρικτές της θα μπορούσαν να είναι αρκετοί, αλλά δεν μπορούν να το εκφράσουν και να γίνουν αρωγοί. Η ίδια είναι προσηλωμένη στο στόχο της, ο οποίος έχει πλέον γίνει στόχος ζωής.
Το σκηνικό θέτουν τα άγρια τοπία της ορεινής Ισλανδίας, ενώ χαρακτηριστικό της σκηνοθεσίας είναι ότι η μουσική που ακούγεται στο φόντο παίζεται από μουσικούς που εμφανίζονται στο πλάνο, οι οποίοι παίζουν το ρόλο των αόρατων αλλά συνάμα υπαρκτών ακολούθων της Χέλα.
Η ταινία απέσπασε βραβεία σε Βαγιαδολίδ, Χάιφα, Αμβούργο και Μόντρεαλ και στη χώρα μας προβλήθηκε στα πλαίσια του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ είναι επίσης υποψήφια για τα βραβεία LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Kona fer í stríð (2018)
Σκηνοθεσία: Benedikt Erlingsson
Σενάριο: Benedikt Erlingsson, Ólafur Egilsson
Πρωταγωνιστούν: Halldóra Geirharðsdóttir, Davíð Þór Jónsson, Magnús Trygvason Eliasen, Ómar Guðjónsson, Jóhann Sigurðarson
Διάρκεια: 101'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Βραβείο Lux Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
06/11/2018 - αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη 20:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: