4 Νοε 2018

Το μυστικό της Πέτρα

Η Πέτρα είναι μια νεαρή καλλιτέχνις, η οποία έχει μεγαλώσει χωρίς πατέρα και χωρίς να μάθει ποτέ για την ιστορία του πατέρα της. Όταν η μητέρα της πεθαίνει, παίρνει μαζί της το μυστικό, όμως η Πέτρα έπειτα από αναζήτηση φτάνει στην πόρτα του Ζάουμε.
Ο Ζάουμε είναι ένας ηλικιωμένος πια διάσημος εικαστικός καλλιτέχνης, υπερβολικά κυνικός και δεσποτικός, που μοιάζει να εξουσιάζει τον περίγυρό του, σύζυγο, γιο, υπηρετικό προσωπικό, και να καταφέρνει πάντα να έχει αυτό που θέλει, αδιαφορώντας για την ηθική των μεθόδων που χρησιμοποιεί.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Πέτρα θα προσπαθήσει να ανακαλύψει αν αυτός ο άνθρωπος είναι όντως ο πατέρας της, χωρίς όμως να θελήσει να εμπλέξει και τον υπόλοιπο περίγυρο στην ιστορία αυτή.
Όμως η ζωή τα φέρνει έτσι, που η όποια προσπάθεια από πλευράς της Πέτρα να φέρνει στο φως ορισμένα καλά κρυμμένα μυστικά, στον κυκεώνα των οποίων το πραγματικό θύμα θα είναι η ίδια.

Η ταινία έχει έντονα το στοιχείο της αρχαιοελληνικής τραγωδίας, έστω κι αν μια ανατροπή προς το τέλος μας απομακρύνει κάπως από αυτή. Σύμφωνα με τα λόγια του σκηνοθέτη, η ταινία απηχεί τον Αριστοτέλη ότι τόσο στη ζωή όσο και την απομίμησή της "τα πάντα πρέπει να είναι αναπάντεχα και απαραίτητα". Κεντρικό πρόσωπο στην ταινία είναι η Πέτρα, μια γυναίκα που ψάχνει την αλήθεια και θέλει να οικοδομήσει τη ζωή της γύρω από αυτή. Από την άλλη ο Ζάουμε είναι ένας άνθρωπος που πραγματικά αδιαφορεί για την ευτυχία του περίγυρού του, γνωρίζει την αλήθεια, αλλά δεν θέλει να σταθεί αντιμέτωπος με τις πράξεις του, παρά μόνο ίσως όταν δεν έχει άλλη επιλογή, έστω κι αν αυτό θα έχει συνέπειες τραγικές. Στο φόντο στέκονται ο γιος και η σύζυγός του, δύο μάλλον άβουλα όντα, που μοιάζουν να έχουν αποδεχτεί τη μοίρα τους ζώντας με το συγκεκριμένο άνθρωπο.
Η ταινία είναι χωρισμένη σε κεφάλαια, τα οποία όμως δεν ακολουθούν την απόλυτη χρονική διαδοχή και είναι δομημένα με τρόπο ώστε να πηγαίνουν την ιστορία ένα βήμα παραπέρα και ένα βήμα πίσω ταυτόχρονα.
Στη χώρα μας προβλήθηκε στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Petra (2018)
Σκηνοθεσία: Jaime Rosales
Σενάριο: Michel Gatzambide, Clara Roquet, Jaime Rosales
Πρωταγωνιστούν: Bárbara Lennie, Joan Botey, Alex Brandemühl, Marisa Paredes, Petra Martínez, Carme Pla, Oriol Pla
Διάρκεια: 107'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Αφιέρωμα στον Χάιμε Ροσάλες
03/11/2018 - αίθουσα Ολύμπιον 17:30

Δεν υπάρχουν σχόλια: