8 Νοε 2018

Ο ένοχος

Ο Άσγκερ είναι ένας αστυνομικός, ο οποίος λόγω ενός περιστατικού με πυροβολισμούς και μιας δολοφονίας πάνω στο καθήκον βρέθηκε να απασχολείται πλέον στο τηλεφωνικό κέντρο της αστυνομίας.
Στη βάρδιά του θα γίνει μάρτυρας μίας απαγωγής. Μια γυναίκα ονόματι Ίμπεν θα καλέσει κρυφά την αστυνομία μέσα από το αμάξι στο οποίο βρίσκεται και θα ζητήσει βοήθεια. Ο Άσγκερ εκείνη τη στιγμή θα προσπαθήσει να βρει τρόπο να βοηθήσει τη γυναίκα μέσα από το γραφείο του και είναι αποφασισμένος να υπερβεί το ωράριό του, προκειμένου να σώσει το θύμα.
Καθώς εξελίσσεται, όμως, η υπόθεση, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται και ο Άσγκερ θα βρεθεί μπροστά σε ένα οικογενειακό δράμα με απρόβλεπτες συνέπειες.

Πρόκειται για μια αστυνομική ταινία μυστηρίου, που όμως εξελίσσεται πολύ διαφορετικά από τις συνηθισμένες. Η ταινία είναι εξ ολοκλήρου γυρισμένη μέσα σε ένα γραφείο και επικεντρώνει στον ουσιαστικά μοναδικό της πρωταγωνιστή, τον Άσγκερ, ο οποίος καλείται να δώσει λύση στο έγκλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι συνεχείς ανατροπές και τα νέα δεδομένα στην υπόθεση έχουν επίδραση στην ψυχολογία του μόνου ανθρώπου που έχει στα χέρια του το κλειδί για τη λύση του μυστηρίου. Οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές δεν εμφανίζονται στην οθόνη, παρά μόνο υπάρχουν πίσω από την τηλεφωνική γραμμή του Άσγκερ. Ουσιαστικά είναι σαν να βλέπει κανείς δύο ταινίες, μία μπροστά στην οθόνη και άλλη μία πίσω από τις τηλεφωνικές γραμμές με εικόνες τις οποίες ο θεατής καλείται να πλάσει στο μυαλό του, κάτι που η ταινία το κατορθώνει σε εξαιρετικό βαθμό.
Η ταινία έχει αποσπάσει βραβεία σε πολλά φεστιβάλ σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ στη χώρα μας συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Den skyldige (2018)
Σκηνοθεσία: Gustav Möller
Σενάριο: Emil Nygaard Albertsen, Gustav Möller
Πρωταγωνιστεί ο Jakob Cedergren, και ακούγονται οι φωνές των: Jessica Dinnage, Omar Shargawi, Johan Olsen, Katinka Evers-Jahnsen, Jeanette Lindbæk
Διάρκεια: 85'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Διεθνές Διαγωνιστικό
06/11/2018 - αίθουσα Ολύμπιον 20:30
07/11/2018 - αίθουσα Φρίντα Λιάππα 15:00 

Δεν υπάρχουν σχόλια: