7 Νοε 2018

Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ

Ο Γιάννης ζει στη Λευκωσία μόνος του μαζί με το σκύλο του, Τζίμι. Η κοπέλα του, Κίκα, τον έχει παρατήσει, ο ίδιος χρωστάει ενοίκια, χρωστάει και σε τοκογλύφους, και έχει αποφασίσει να φύγει μακριά χωρίς να αφήσει ίχνη.
Κάποια στιγμή ο σκύλος ξεφεύγει και βρίσκει καταφύγιο στα κατεχόμενα. Ο Γιάννης περνάει στην απέναντι πλευρά για να τον πάρει πίσω, όμως στα σύνορα του απαγορεύουν τη διέλευση λόγω μιας νομοθεσίας που απαγορεύει τη μεταφορά ζώων από τα κατεχόμενα στην ελεύθερη περιοχή.
Μη έχοντας πλέον άλλη επιλογή, απευθύνεται σε έναν άγνωστο έποικο, νυν κάτοικο του σπιτιού στο οποίο ο ίδιος γεννήθηκε, σε έναν τουρκοκύπριο λαθροδιακινητή και τέλος στην ίδια την πρώην κοπέλα του, για να μπορέσει να πάρει πίσω το σκύλο, τη στιγμή που τα προβλήματά του πίσω από τη διαχωριστική γραμμή πληθαίνουν.
Η περιπέτεια μόλις έχει αρχίσει...

Η ταινία αν και αφορά τη διχοτομημένη Λευκωσία, η οποία λειτουργεί αρχικά ως φόντο έπειτα όμως ως η μέση του προβλήματος, δεν προορίζεται για να λύσει το κυπριακό σαφώς. Μπορεί να θίγονται ζητήματα και από τις δυο πλευρές, όμως χρησιμεύουν περισσότερο στο να δώσουν τον σπινθήρα στην πλοκή, παρά να εκθέσουν τα προβλήματα των δυο κοινοτήτων, που είναι λίγο πολύ γνωστά. Ούτε η σάτιρα πάνω στην πολιτική κατάσταση και τους θεσμούς είναι ο στόχος της ταινίας, έστω κι αν αφήνονται ορισμένα υπονοούμενα. Στόχος είναι απλά να γυριστεί μία ιδιαίτερη κωμωδία με εξελίξεις που φέρνουν συνεχείς ανατροπές.
Η ταινία απέσπασε βραβείο στο φεστιβάλ Tribeca και στη χώρα μας προβλήθηκε στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ (2018)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Μάριος Πιπερίδης
Πρωταγωνιστούν: Αδάμ Μπουσδούκος, Βίκυ Παπαδοπούλου, Fatıh Al, Özgür Karadeniz, Τόνυ Δημητρίου
Διάρκεια: 93' 

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7/10

59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Διεθνές Διαγωνιστικό
06/11/2018 - αίθουσα Ολύμπιον 18:00
07/11/2018 - αίθουσα Τζων Κασσαβέτης 22:30 

Δεν υπάρχουν σχόλια: