1 Δεκ 2012

Το κυνήγι

Πώς μπορεί ένα ψέμα να καθορίσει τη μοίρα ενός ανθρώπου; Πώς ένα ψέμα, χωρίς προφανή κίνητρα, μπορεί να αποβεί μοιραίο και να αλλάξει τελείως τη ζωή του;
Ο Λούκας είναι νηπιαγωγός, χωρισμένος από τη γυναίκα του, προσπαθεί να πάρει την κηδεμονία του γιου του, ο οποίος τον υπεραγαπά, και επιχειρεί να ξαναφτιάξει τη ζωή του. Ταυτόχρονα είναι και δεινός κυνηγός και βρίσκεται πολύ συχνά με συντρόφους του στο κυνήγι.
Στο νηπιαγωγείο είναι πολύ αγαπητός στα παιδιά και παίζει συνέχεια μαζί τους. Εκεί είναι και η Κλάρα, η 5χρονη κόρη του καλύτερού του φίλου και συντρόφου στο κυνήγι, Τέο. Η Κλάρα, όντας κρυφά ερωτευμένη με τον Λούκας, όταν αυτός της κάνει παρατήρηση για μια συμπεριφορά της, αποφασίζει να πει ένα ψέμα. Περιγράφει στη διευθύντρια του νηπιαγωγείου ότι ο Λούκας της έδειξε τα απόκρυφά του σημεία.
Από εκείνη τη στιγμή, η εμπιστοσύνη προς το Λούκας κλονίζεται. Ό,τι έχει πει η Κλάρα είναι πλέον τετελεσμένο γεγονός για τη μικρή τοπική κοινωνία, ενώ όσο κι αν η ίδια η Κλάρα προσπαθεί να δείξει ότι δεν έγινε αυτό το πράγμα ποτέ, ο περίγυρος, είτε πρόκειται για το νηπιαγωγείο είτε για την ίδια της την οικογένεια, ενισχύει δραματικά το ψέμα της.
Έτσι, από τη μια στιγμή στην άλλη, ο Λούκας βρίσκεται απομονωμένος. Χάνει τη δουλειά του, δεν του επιτρέπεται να μιλήσει στο γιο του, χάνει φίλους, χάνει τη σχέση του και καταντά ανεπιθύμητος. Λίγοι τον πιστεύουν. Υποστήριξη βρίσκει μόνο από το γιο του, Μάρκους, και το σύντροφό του στο κυνήγι, Μπρουν, ενώ ταυτόχρονα κι ο ίδιος ο Τέο δεν είναι πεπεισμένος για το συμβάν, αλλά ως πατέρας της Κλάρα δεν ξέρει τι να πιστέψει.
Θα καταφέρει τελικά να λάμψει η αλήθεια και να βγει επιτέλους ο Λούκας από αυτό το αδυσώπητο κυνήγι που δέχεται; Θα καταφέρει να ξαναφτιάξει τη ζωή του, να κερδίσει ξανά τους φίλους του ή θα παραμείνει για την τοπική κοινωνία ένας ψυχοπαθής; Θα συνειδητοποιήσει η Κλάρα το κακό που άθελά της προξένησε;

Μερικές φορές, όταν ένα ψέμα γίνεται πιστευτό, παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, πόσω μάλλον ένα ψέμα από ένα παιδί, ιδίως όταν περιγράφει πράγματα τα οποία δεν θα μπορούσε να τα βγάλει από τη φαντασία του. Γνωρίζοντας τη φιλία του Λούκας με τους γονείς της Κλάρα και την εμπιστοσύνη που έδειχνε η Κλάρα στον Λούκας, μια τέτοια μεταστροφή της Κλάρα δεν θα μπορούσε, κατά τον περίγυρό της, να ήταν αποκύημα μιας νοσηρής φαντασίας. Από την άλλη, ο έντιμος και αγαπητός Λούκας δεν μπορεί να αποδείξει ότι όλα είναι ένα ψέμα - πώς μπορεί άλλωστε να αποδείξει βάσιμα κανείς ότι κάτι δεν έγινε ποτέ; - ιδιαίτερα δε όταν δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από τον κοινωνικό του περίγυρο.
Η εξαιρετική ερμηνεία στο ρόλο του Λούκας, απέφερε στον Μαντς Μίκκελσεν στο βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ αξιοσημείωτες είναι οι ερμηνείες της μικρής Αννίκα Βέντερκοπ στο ρόλο της Κλάρα και του νεαρού Λάσσε Φόγκελστρομ στο ρόλο του Μάρκους. Την ταινία υπογράφει σκηνοθετικά ο Τόμας Βίντερμπεργκ, γνωστός στο ελληνικό κοινό από τις ταινίες "Οικογενειακή γιορτή" και "Submarino", ενώ στο σενάριο συνεργάζεται με τον θριαμβευτή του πρόσφατου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Τόμπιας Λίντχολμ ("Μια πειρατεία").
Στη χώρα μας έκανε πρεμιέρα τις κινηματογραφικές αίθουσες στις 8 Νοεμβρίου 2012.

Jagten (2012)
Σκηνοθεσία: Thomas Vinterberg
Σενάριο: Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm
Πρωταγωνιστούν: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Annika Wedderkopp, Lasse Fogelstrøm, Susse Wold, Anne Louise Hassing, Lars Ranthe, Alexandra Rapaport
Διάρκεια: 115'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο "Ολύμπιον" στη Θεσσαλονίκη στις 30 Νοεμβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: