23 Δεκ 2012

Kauwboy, το αγόρι με την καλιακούδα

Ο 10χρονος Γιόγιο ζει μαζί με τον πατέρα του στην ολλανδική ύπαιθρο. Μετά το χαμό της μητέρας του, ο Γιόγιο την σκέφτεται συνέχεια και πιστεύει ότι είναι κάπου μακριά και ότι θα γυρίσει κάποια στιγμή.
Ο πατέρας του, συντετριμμένος κι ο ίδιος, αντιμετωπίζει τα γεγονότα αλλιώς. Είναι αρκετά οξύθυμος, οι αντιδράσεις του απέναντι στον Γιόγιο είναι σκληρές, ενώ δεν νοεί να καταλάβει την ψυχή ενός 10χρονου αγοριού ορφανού από μητέρα.
Όταν ο Γιόγιο βρίσκει στο γειτονικό δάσος μια μικρή καλιακούδα που έχει πέσει από τη φωλιά της, την περιμαζεύει και την παίρνει στο σπίτι του κρυφά από τον πατέρα του. Αποκτά έναν φίλο που ποτέ δεν είχε, έναν φίλο μέσα στο σπίτι του, με τον οποίο μπορεί να μιλάει χωρίς να θυμώνει. Κι ο φίλος αυτός, η καλιακούδα δηλαδή, θα είναι το δώρο που ετοιμάζει ο Γιόγιο για τη μητέρα του για τα επικείμενα γενέθλιά της.
Όταν ο πατέρας του Γιόγιο ανακαλύπτει την καλιακούδα και επιβάλλει στο Γιόγιο να την διώξει, οι ήδη τεταμένες σχέσεις πατέρα και γιου εντείνονται περισσότερο, ενώ η επιμονή του Γιόγιο να γιορτάσει τα γενέθλια της μητέρας του και η ταυτόχρονη άρνηση του πατέρα του θα φέρουν πατέρα και γιο σε οριακό σημείο.
Τι θα απογίνει τελικά το πουλί, που με τόση στοργή φρόντιζε ο Γιόγιο; Θα μπορέσουν να βελτιωθούν οι σχέσεις πατέρα και γιου;

Η ταινία θίγει το ζήτημα της αντίδρασης των παιδιών στο χαμό κάποιου από τους γονείς τους και την ταυτόχρονη αναζήτηση ενός ψυχολογικού στηρίγματος που θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τον πόνο. Επίσης, θίγει τις σχέσεις του εναπομείναντος γονέα με το μοναχοπαίδι και το κατά πόσο μπορούν να επηρεάσουν την ψυχοσύνθεση και του παιδιού, αλλά και του γονέα. Βλέπουμε ένα παιδί που αποκτά βίαιη συμπεριφορά λόγω του οξύθυμου πατέρα, το οποίο όμως βρίσκει κατανόηση από ένα μικρό πουλί, το οποίο γίνεται ο φίλος του και, κατ' επέκταση, το στήριγμά του.
Η ταινία απέσπασε διεθνή βραβεία στην κατηγορία των παιδικών φιλμ στο Βερολίνο και στο Κρίστιανσαντ, καθώς και βραβείο της UNICEF στο Φεστιβάλ του Μπουένος Άιρες. Στη χώρα μας προβλήθηκε στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το λανθασμένο τίτλο "Ο Καουμπόης", κάτι που διορθώθηκε κατά την επίσημη διανομή της ταινίας, καθώς στα ολλανδικά kauw είναι η καλιακούδα.

Kauwboy (2012)
Σκηνοθεσία: Boudewijn Koole
Σενάριο: Boudewijn Koole, Jolein Laarman
Πρωταγωνιστούν: Rick Lens, Loek Peters, Susan Radder, Ricky Koole, Cahit Ölmez
Διάρκεια: 81'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 7/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στην αίθουσα "Παύλος Ζάννας" του κινηματογράφου Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη στις 22 Δεκεμβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: