26 Δεκ 2013

Φιλανθρωπία

Ο 40χρονος καθηγητής και αποτυχημένος συγγραφέας Οβίντιου ζει με τους γονείς του, κερδίζοντας τα απλά τα βασικά. Θύμα ο ίδιος ως άτομο, θα απειληθεί προφορικά από έναν νταή μαθητή του, που κινδυνεύει με αποβολή. Θέλοντας να βοηθήσει το μαθητή του να μην αποβληθεί, δέχεται επίσκεψη στο σχολείο από την Ντιάνα, που του παρουσιάζεται ως αδερφή του μαθητή. Γοητευμένος από την εκθαμβωτική της παρουσία, θα κάνει τα πάντα για να την κερδίσει.
Όμως σύντομα θα αντιληφθεί ότι για να κερδίσει την Ντιάνα χρειάζονται χρήματα, πολλά χρήματα, τα οποία στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να έχει. Αφού προσπαθεί ανεπιτυχώς να πουλήσει τα βιβλία του, δέχεται συμβουλή από έναν κατά φαντασίαν ποιητή να απευθυνθεί στο ίδρυμα "Φιλανθρωπία".
Το ίδρυμα, όμως, αυτό, μόνο κατ' όνομα είναι φιλανθρωπικό. Το αφεντικό του ιδρύματος, ο Πάβελ Πουγιούτζ, μαζί με άλλους μαφιόζους, έχουν στήσει ένα δίκτυο επαιτών, μέσω των οποίων θέλουν να εκμεταλλευτούν τη φιλανθρωπία των κοινών ανθρώπων, ώστε και οι επαίτες να αποκομίζουν κάποιο μικρό κέρδος, αλλά κυρίως οι ίδιοι να καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος.
Διστακτικός στην αρχή, αλλά τυφλωμένος για το πάθος του προς την Ντιάνα, ο Οβίντιου θα δεχτεί να μπει στο δίκτυο. Αποστολή του είναι να πηγαίνει μαζί με τη γραμματέα του Πάβελ, την Μιρούνα, σε ακριβά εστιατόρια παριστάνοντας το ζευγάρι και μην έχοντας να πληρώσουν, να πληρώνουν γι'αυτούς άλλοι πελάτες, που θα συγκινηθούν από το θέατρο που θα παίξουν.
Κι ενώ όλα φαινόταν να πηγαίνουν καλά και ο Οβίντιου σιγά σιγά κέρδιζε την Ντιάνα, μια σειρά από τυχαία γεγονότα και απρόσμενες αναποδιές θα φέρουν τα πάνω κάτω και θα διδάξουν στον Οβίντιου ποιο είναι το τίμημα της ματαιοδοξίας σε μια κοινωνία, στην οποία δεν είναι τα πάντα ρόδινα.

Ο Νάε Καράνφιλ αποδεικνύει μέσα από την ταινία του αυτή πόσο σπουδαίος σκηνοθέτης είναι. Ανήκοντας στη χρυσή γενιά των Ρουμάνων σκηνοθετών της μετά Τσαουσέσκου εποχής, καταφέρνει να παρουσιάσει μια σάτιρα για τη ματαιοδοξία της σύγχρονης κοινωνίας. Ο βασικός του πρωταγωνιστής, όπως στις περισσότερες ταινίες του, είναι το θύμα ή τουλάχιστον δεν κατορθώνει αυτό που πραγματικά επιθυμεί. Εδώ έχουμε έναν φτωχό καθηγητή που προκειμένου να ζήσει πιο πλούσια και να αποκτήσει τη γυναίκα που επιθυμεί, καταφεύγει στην αίσχιστη μορφή πλουτισμού, στην πιο ανήθικη. Μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο είναι αδύνατο να βγει, ακόμη κι όταν τα πράγματα φαίνονται να πηγαίνουν καλά. Χρόνο με το χρόνο η απληστία και το τυφλό πάθος του δεν θα του επιτρέψουν να δει τα πράγματα καθαρά και θα παραμείνει θύμα, τη στιγμή που άλλοι πιο ισχυροί και πιο ανήθικοι θα φροντίσουν να εκμεταλλευτούν αυτήν την κατάσταση. Μήπως άραγε η ιστορία του Οβίντιου αποτελεί μια αλληγορία της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας και μιας φαιδρής εξουσίας;
Η ταινία απέσπασε βραβεία σε μικρότερης εμβέλειας φεστιβάλ ανά την Ευρώπη, ενώ στη χώρα μας παρουσιάστηκε στο 43ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2002. Σίγουρα αξίζει μεγαλύτερης προσοχής μια τέτοια ταινία.

Filantropica (2002)
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Nae Caranfil
Πρωταγωνιστούν: Mircea Diaconu, Gheorghe Dinică, Mara Nicolescu, Viorica Vodă, Marius Florea Vizante, Florin Zamfirescu, Constantin Drăgănescu, Monica Ghiuță, Cristian Gheorghe
Διάρκεια: 110'

Δείτε ένα σύντομο τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: