10 Δεκ 2013

Μικρά Αγγλία

Άνδρος 1930. Σε ένα νησί καπεταναίων, όπου οι άνδρες λείπουν διαρκώς στα καράβια και οι γυναίκες περιμένουν καρτερικά την επιστροφή τους και αγωνιούν για τους κινδύνους που εκείνοι διατρέχουν, αναπτύσσεται ένα ιδιαίτερο ειδύλλιο. Ο Σπύρος Μαλταμπές, ναυτικός ταπεινής καταγωγής, ερωτεύεται την Όρσα, κόρη καπετάνιου που λείπει 20 χρόνια από το νησί. Το ειδύλλιό τους κρατιέται μυστικό. Όταν, όμως, ο θείος του Σπύρου έρχεται να ζητήσει εκ μέρους του το χέρι της Όρσας ενώ ο ίδιος βρίσκεται σε ταξίδι, και αντιμετωίζει την άρνηση της σκληρής μητέρας της εξαιτίας της ταπεινής καταγωγής τους, η κατάσταση αλλάζει. Η μητέρα προξενεύει την Όρσα στον πλοιοκτήτη Νίκο Βατοκούζη και τελείται ο γάμος, ενώ ο Σπύρος βρισκόταν μακριά.
Όταν μετά από μια επεισοδιακή γέννα η Όρσα θα απουσιάσει στην Αθήνα για νοσηλεία, στην επιστροφή της στην Άνδρο θα βρεθεί μπροστά στον εντελώς απρόσμενο αρραβώνα και γάμο της μικρότερής της αδελφής, Μόσχας, με τον Σπύρο, ο οποίος στο μεταξύ είχε εξελιχθεί σε καπετάνιος και ήταν πλέον αποδεκτός από τη σκληρή μητέρα. Ενώ τα χρόνια περνούν και οι δυο αδελφές μεγαλώνουν τις οικογένειές τους στο ίδιο σπίτι, ενώ οι σύζυγοί τους είναι μακριά, η Όρσα πρέπει να πνίξει τα αισθήματά της και να κρατήσει καλά μέσα της το μυστικό του παρελθόντος της, ένα μυστικό που όταν αποκαλυπτόταν, θα είχε ολέθριες συνέπειες.

Ο Παντελής Βούλγαρης μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο μυθιστόρημα της συζύγου του, Ιωάννας Καρυστιάνη. Το σκηνικό τοποθετείται στην Άνδρο της δεκαετίας του 1930, σε ένα νησί με βαθιά ριζωμένες ναυτικές παραδόσεις, κάτι που έχει αντίκτυπο και στην καθημερινότητα των κατοίκων. Γυναίκες που ζουν χωρίς τους συζύγους τους, σύγχρονες Πηνελόπες, νεαρές χήρες θαλασσοπνιγμένων ναυτικών και γερασμένοι αποσυρμένοι πια θαλασσόλυκοι στις κακοτράχαλες πλαγιές του νησιού, συνθέτουν ένα κάδρο μιας ζωής προσαρμοσμένης σε συγκεκριμένα πρότυπα που έχουν μπει μέσα στην ιδιοσυγκρασία των κατοίκων και δύσκολα αλλάζουν. Μέσα στις παγιωμένες συντηρητικές αντιλήψεις των γυναικών του νησιού, που δεν έχουν γνωρίσει άλλον τόπο και δεν έχουν διευρύνει τους ορίζοντές τους, δυο νεαρές αγαπημένες αδελφές θέλουν να ζήσουν το κάτι το διαφορετικό. Η μεγαλύτερη ερωτεύεται, αλλά δεν μπορεί να το κάνει γνωστό, η μικρότερη ονειρεύεται να φύγει στο εξωτερικό. Είναι όμως παγιδευμένες από τις αντιλήψεις του νησιού τους, αντιλήψεις που σύντομα θα τις φέρουν σε μια βουβή σύγκρουση μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να ανατραπεί ο συνεκτικός δεσμός που τις συνδέει. Πόσο διαφορετική θα ήταν η εξέλιξη αν κάποια πράγματα ήταν γνωστά από την αρχή.
Σκηνοθετικά η ταινία συναρπάζει. Ο Βούλγαρης πετυχαίνει να μας μεταφέρει την ατμόσφαιρα της δεκαετίας του '30 μέσα από εικόνες μιας εποχής μακρινής, όπως τα νεοκλασικά γεμάτα ζωή κτήρια, ενώ τα εκπληκτικά πλάνα από τις απόκρημνες βραχώδεις παραλίες του νησιού, τα γεφύρια και τα λιθόστρωτα καλντερίμια σε συνδυασμό με την εξαιρετική μουσική της ταινίας μας απομακρύνουν από την καθημερινότητα της δικής μας εποχής. Ο βετεράνος σκηνοθέτης δημιουργεί μια ταινία εποχής που επιτυγχάνει να συγκινήσει και να προβληματίσει. Παρά τη μεγάλη της διάρκεια και το φαινομενικά βαρύ της θέμα, σε καμία περίπτωση δεν κουράζει, καθώς κρατά το θεατή σε μια διαρκή αγωνία, τόσο πριν όσο και μετά το σημείο που θα δώσει την ώθηση προς την τελική λύση του δράματος, ένα σημείο που λίγο πολύ αναμενόταν από την αρχή.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 5 Δεκεμβρίου 2013.

Μικρά Αγγλία (2013)
Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
Σενάριο: Ιωάννα Καρυστιάνη
Πρωταγωνιστούν: Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Αννέζα Παπαδοπούλου, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μάξιμος Μουμούρης, Χρήστος Καλαβρούζος, Βασίλης Βασιλάκης
Διάρκεια: 160'

Δείτε το τρεήλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Ολύμπιον στην Κοζάνη στις 9 Δεκεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: