25 Δεκ 2013

Το πάθος του Πατέρα Αμάρο

Ένας νεαρός ιερέας, ο πατήρ Αμάρο, φτάνει σε ένα χωριό της επαρχίας του Μεξικού. Εκεί τον υποδέχεται ο ιερέας του χωριού, ο πατήρ Μπενίτο, ο οποίος έχει αναλάβει την ανέγερση μιας κλινικής, και ο πατήρ Νατάλιο, ο οποίος τελεί λειτουργίες σε απομακρυσμένα μέρη κοντά σε φτωχούς ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο τελευταίος συχνά μπαίνει στο μάτι της τοπικής εξουσίας και του επισκόπου με την πρόφαση ότι δήθεν κάνει λειτουργίες σε αντάρτες και κομμουνιστές.
Όταν αποκαλύπτεται το σκάνδαλο ότι ο πατήρ Μπενίτο χρηματιζόταν από έναν τοπικό μαφιόζο και έμπορο ναρκωτικών, ο πατήρ Αμάρο θα κληθεί να στείλει διάψευση στις εφημερίδες, γεγονός που θα οδηγήσει στην απόλυση του νεαρού δημοσιογράφου, του Ρουμπέν, που έγραψε του ρεπορτάζ.
Ο Ρουμπέν, γόνος μιας οικογένειας διανοούμενων άθεων, είναι ερωτευμένος με την Αμέλια, κόρη της ταβερνιάρισσας του χωριού (προσωπικής νοσοκόμας και κρυφής ερωμένης του πατέρα Μπενίτο) και ένθερμη υποστηρήκτρια της εκκλησίας και της κατήχησης.
Όταν η Αμέλια γνωρίζει τον πατέρα Αμάρο, μεταξύ τους θα αναπτυχθεί ένας έρωτας ο οποίος λόγω της θέσης του ιερέα, θα πρέπει να μείνει κρυφός από τον κοινωνικό περίγυρο. Κι ο μόνος χώρος που θα μπορούσαν να συναντιούνται κρυφά είναι ένα δωμάτιο στο σπίτι του νεωκόρου της εκκλησίας με την πρόφαση ότι εκεί θα προετοίμαζε την Αμέλια για να γίνει καλόγρια, ενώ ταυτόχρονα η Αμέλια θα κατηχούσε την καθυστερημένη κόρη του νεωκόρου.
Όταν, όμως, πλέον οι συνθήκες ήταν τέτοιες που δεν μπορούσε αυτός ο έρωτας να μείνει κρυφός, ο πατήρ Αμάρο θα κάνει τα πάντα για να μην ξεσπάσει νέο σκάνδαλο στην εκκλησία, αλλά οι συνέπειες των πράξεών του θα είναι τραγικές.

Σε μια χώρα θεοσεβούμενη με έντονο το καθολικό στοιχείο, όπως το Μεξικό, η ταινία αυτή προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, μέχρι και αιτήματα από τον κλήρο ώστε η ταινία να απαγορευτεί. Ο έρωτας ενός ιερέα με μια πιστή αποτελεί ταμπού για μια τέτοια κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα η προσπάθεια απενοχοποίησης του κλήρου και η άδικη απόδοση ευθυνών προς τους άθεους και τους κομμουνιστές είναι στοιχεία που ενοχλούν και προκαλούν. Εδώ έχουμε έναν ιερέα που προσπαθεί να ικανοποιήσει τις ανδρικές του επιθυμίες, αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσει τη θέση του. Για το λόγο αυτό δεν θα διστάσει να ταχθεί υπέρ της επίσημης εκκλησίας στο θέμα του σκανδάλου του πατέρα Μπενίτο, κάτι που ίσως να μην έκανε αν ήταν σε διαφορετική θέση. Κι όταν ο ίδιος θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, θα προσπαθήσει να αποποιηθεί τις όποιες ευθύνες που του αναλογούν θέλοντας να μεταθέσει το βάρος αλλού, εκεί που ίσως βόλευε καλύτερα και εκείνον, αλλά και την τοπική κοινωνία.
Η ταινία αποτελεί ελεύθερη διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Πορτογάλου συγγραφέα Ζοσέ Μαρία ντε Έσα ντε Κεϊρός, το οποίο εκδόθηκε στα 1875. Στο ίδιο το Μεξικό σάρωσε τα βραβεία Άριελ, ενώ προτάθηκε και για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Στη χώρα μας προβλήθηκε με τον παραπάνω τίτλο στο 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2005, στα πλαίσια του αφιερώματος στο νέο μεξικανικό κινηματογράφο. Η μετάφραση του αυθεντικού τίτλου της ταινίας είναι "Το έγκλημα του Πατέρα Αμάρο"

El crimen del Padre Amaro (2002)
Σκηνοθεσία: Carlos Carrera
Σενάριο: Vicente Leñero, José María de Eça de Queirós (μυθιστόρημα)
Πρωταγωνιστούν: Gael García Bernal, Ana Claudia Talancón, Sancho Garcia, Angélica Aragón, Luisa Huertas, Ernesto Gómez Cruz, Gastón Melo, Damián Alcázar, Andrés Montiel
Διάρκεια: 118'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: