14 Ιαν 2014

Έρωτας στο Ζέλαρυ

Την άνοιξη του 1943 η Ελίσκα, νοσοκόμα στην Πράγα και φίλη ενός αντιστασιακού γιατρού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη δουλειά της όταν η δράση του φίλου της γίνεται γνωστή στη Γκεστάπο. Με τη βοήθεια ενός φίλου, θα φύγει με νέο όνομα μαζί με έναν ασθενή της, τον Γιόζα, σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό, όπου θα μπορούσε να κρυφτεί.
Όμως, παρά τη θέλησή της, αναγκάζεται να παντρευτεί τον Γιόζα, ώστε να γίνει αποδεκτή στην κλειστή τοπική κοινωνία, καθώς τα πολύ ανοιχτόχρωμα χαρακτηριστικά της θα την κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα στους κατοίκους του χωριού.
Σύντομα όμως, η Ελίσκα, που πλέον ονομάζεται Χάνα, θα συνηθίσει τη ζωή στο χωριό και θα ερωτευτεί πραγματικά τον κατ' ανάγκη σύζυγό της, ο οποίος εξ αιτίας της παρουσίας της θα μαλακώσει πολύ, θα αλλάξει χαρακτήρα και δεν θα παραμείνει ο αγροίκος που ήταν. Θα προστατέψει την Ελίσκα από κάθε κίνδυνο, ενώ εκείνη θα τον αποδεχτεί.
Με το τέλος, όμως, του πολέμου, τα πράγματα δεν θα πάρουν την επιθυμητή τροπή. Η χαρά της απελευθέρωσης θα ξυπνήσει τις έριδες μεταξύ των κατοίκων του χωριού, που υφείρπαν όλο αυτό το διάστημα, και ο τραγικός επίλογος θα γραφτεί σε ένα καταφύγιο μέσα στο δάσος.

Στα καταπράσινα ορεινά τοπία της σημερινής Σλοβακίας, σε ένα χωριό που στερούταν ακόμη κι από τα βασικά αναγκάζεται να καταφύγει μια πρωτευουσιάνα νοσοκόμα με πολλά όνειρα για τη ζωή της, προκειμένου να ξεφύγει τον κίνδυνο που διέτρεχε λόγω της αντιστασιακής της δράσης. Η σωτηρία της ζωής της και η καλοσύνη με την οποία την περιβάλλει ο κατ' ανάγκην σύζυγός της, τον οποίο είχε η ίδια σώσει ως νοσοκόμα, θα κάμψουν σιγά σιγά τις όποιες αντιρρήσεις που η ίδια είχε και θα την κάνουν να συμβιβαστεί και να προσαρμοστεί με τη νέα αυτή της κατάσταση, με την ελπίδα ότι αυτή θα είναι προσωρινή. Όμως ουδέν μονιμότερο από το προσωρινό.
Η ταινία διακρίνεται για την εξαιρετική φωτογραφία και σκηνοθεσία. Μας μεταφέρει σε εκπληκτικά ορεινά τοπία μέσα σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο και ταυτόχρονα σκιαγραφεί μια ποικιλία από χαρακτήρες που χαρακτηρίζουν τον πληθυσμό μιας μικρής απομακρυσμένης κοινότητας.
Η ταινία ήταν υποψήφια για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 2004 και τιμήθηκε με βραβεία εντός και εκτός Τσεχίας. Βασίζεται σε πραγματική ιστορία που ενέπνευσε μυθιστόρημα της συγγραφέως Κβιέτα Λεγκάτοβα. Η ηθοποιία βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ενώ αποκάλυψη αποτελεί η μικρή Άνα Βερτελάροβα στο ρόλο της μικρής τετραπέρατης Χελένκα.

Želary (2004)
Σκηνοθεσία: Ondřej Trojan
Σενάριο: Petr Jarchovský, Květa Legátová
Πρωταγωνιστούν: Aňa Gleiserová, György Cserhalmi, Jaroslava Adamová, Miroslav Donutil, Jaroslav Dušek, Iva Bittová. Ivan Trojan, Jan Hrušinský, Anna Vertelárová, Tomás Zatecka, Juraj Hrčka
Διάρκεια: 150'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: