26 Φεβ 2013

Ίσως, αύριο!

Ο Κρίστιαν επιστρέφει μαζί με τον πατέρα του στη Δανία, μετά το θάνατο της μητέρας του. Στο σχολείο γνωρίζει τον Ιλίας, ένα παιδί που συχνά πέφτει θύμα των νταήδων συμμαθητών του. Ο πατέρας του Ιλίας είναι Σουηδός γιατρός στην Αφρική και είναι σε διάσταση με τη μητέρα του Ιλίας, νοσοκόμα στο τοπικό νοσοκομείο.
Τα δυο παιδιά αναπτύσσουν φιλία μεταξύ τους. Ο Κρίστιαν, όντας συντετριμμένος από το χαμό της μητέρας του, αναπτύσσει εκδικητική συμπεριφορά, ιδιαίτερα εναντίον του πατέρα του, τον οποίο κατηγορεί ότι παραιτήθηκε και δεν βοήθησε τη μητέρα του να σωθεί από τον καρκίνο.
Η εκδικητική συμπεριφορά του Κρίστιαν έχει αντίκτυπο και στο σχολείο, αλλά και στη φιλία του με τον Ιλίας, πρώτα χτυπώντας τον Σόφους που ευθύνεται για όσα υποφέρει ο Ιλίας στο σχολείο και έπειτα σχεδιάζοντας ένα μεγάλο χτύπημα, στο οποίο καλεί τον Ιλίας να συμμετάσχει.
Όντας μάρτυρες ενός επεισοδίου μεταξύ του πατέρα του Ιλίας και ενός μηχανικού και παρά την παραίνεση του πατέρα του Ιλίας να μην ασχολούνται με τύπους που χρησιμοποιούν τη βία, τα δυο παιδιά ετοιμάζουν την εκδίκησή τους. Ο Κρίστιαν ανακαλύπτει μπαρούτι στην αποθήκη του παππού του και ρίχνει την ιδέα να ανατινάξουν το αυτοκίνητο του μηχανικού. Ο Ιλίας αρχικά δεν θέλει να συμμετάσχει, βλέποντας όμως ότι χάνει το μοναδικό φίλο που έχει, τελικά ενδίδει.
Είναι, όμως, η εκδίκηση ο πρέπων τρόπος για να λυθεί μια διαφορά; Μήπως οι ακραίες συμπεριφορές δεν οδηγούν στη λύση, αλλά δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο βίας; Μπορεί να βρεθεί λογική μέσα στην παράνοια και πώς μπορεί αυτή να πρυτανεύσει στο μυαλό δυο παιδιών; Μήπως μια άλλη ακραία κατάσταση θα ωθήσει τα παιδιά στη λογική σκέψη; Άραγε, όμως, θα πρέπει να βρεθεί κανείς σε μια τέτοια κατάσταση, ώστε να σκεφτεί επιτέλους λογικά;

Η ταινία μας διδάσκει ότι τα πάντα στη ζωή πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με τη λογική. Χωρίς αυτή οι συνέπειες μπορεί να είναι δραματικές, έως και τραγικές. Η εκδίκηση σαφώς και δεν αρμόζει σε ανθρώπους λογικούς, παρά μόνο σε ανθρώπους ηλίθιους, πράγμα που στην ταινία ο Κρίστιαν φτάνει στα άκρα για να το κατανοήσει. Ο πατέρας του Ιλίας, ζώντας και δουλεύοντας στην Αφρική σε συνθήκες αντίξοες, είναι το συνώνυμο της λογικής και προτρέπει στα παιδιά να πράξουν το ίδιο. Όμως η φλογερή ψυχή των παιδιών δεν μπορεί να ακούσει αυτή τη λογική.
Η ταινία απέσπασε το Όσκαρ και τη Χρυσή Σφαίρα ξενόγλωσσης ταινίας για το 2010, καθώς και άλλες διακρίσεις σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Στη χώρα μας παρουσιάστηκε στο 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με τον τίτλο "In a better world" στα πλαίσια του αφιερώματος στη Σουζάνε Μπίερ, η οποία ήταν υποψήφια και το 2006 για το ίδιο Όσκαρ με την ταινία "Μετά το γάμο".

Hævnen (2010)
Σκηνοθεσία: Susanne Bier
Σενάριο: Anders Thomas Jensen, Susanne Bier
Πρωταγωνιστούν: Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen, William Jøhnk Juels Nielsen, Markus Rygaard, Simon Maagaard Holm, Kim Bodnia, Wil Johnson
Διάρκεια: 118'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: