13 Φεβ 2013

Το μυστικό στα μάτια της

Ο Μπενχαμίν, ένας δικαστικός ερευνητής που έχει αποσυρθεί, επισκέπτεται μετά από χρόνια την παλιά του προΐσταμένη, Ιρένε,  για να της δώσει ένα βιβλίο το οποίο γράφει για μια παλιά υπόθεση, στην οποία είχαν συνεργαστεί και είχε επηρεάσει τη ζωή τους, αλλά και τις σχέσεις τους.
Γυρνώντας στο παρελθόν, 25 χρόνια πίσω, ξετυλίγεται η ιστορία του βιασμού και της δολοφονίας της Λιλιάνα. Ο οξυδερκής ερευνητής Μπενχαμίν μελετώντας παλιές φωτογραφίες, αναγνωρίζει ένα άτομο που πιστεύει ότι πρέπει να είναι ο δολοφόνος της κοπέλας. Όμως, οι ανορθόδοξες μέθοδοι που ακολουθούσε μαζί με τον συχνά μεθυσμένο συνάδελφό του, Σαντοβάλ, οδήγησαν την Ιρένε να τοποθετήσει την υπόθεση στο αρχείο.
Ένα χρόνο αργότερα, ο Μπενχαμίν θα βρει τον Μοράλες, σύζυγο του θύματος, στο σταθμό των τρένων να περιμένει μήπως και εμφανιστεί ποτέ ο δολοφόνος, του οποίου το όνομα γνωρίζει, ώστε να πάρει την εκδίκησή του. Πείθει την Ιρένε να ξαναανοίξει η υπόθεση και με τη βοήθεια του Σαντοβάλ εντοπίζουν τον ύποπτο σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.
Σε συνεργασία με την Ιρένε στριμώχνουν τον υπόπτο, Ισίδορο Γκόμεζ, να ομολογήσει το έγκλημά του.
Όμως η έννοια της δικαιοσύνης σε ένα δικτατορικό καθεστώς, όπως της Αργεντινής τη δεκαετία του '70, είναι μια έννοια που μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν διεφθαρμένοι δικαστικοί, όπως ο Ρομάνο, με τον οποίο έχει έρθει πολλές φορές σε αντιπαράθεση ο Μπενχαμίν.
Ποια θα είναι τελικά η τύχη του Γκόμεζ; Θα αποδοθεί η δικαιοσύνη έτσι όπως πρέπει ή θα πρέπει ένας απλός πολίτης να πάρει το νόμο στα χέρια του; Ποια θα είναι η βαθύτερη σχέση μεταξύ του Μπενχαμίν και της Ιρένε; Θα βρει ο Μπενχαμίν 25 χρόνια μετά τις απαντήσεις που θέλει, ώστε να ολοκληρώσει το βιβλίο του και να αποδώσει φόρο τιμής στον συνάδελφό του που θυσιάστηκε για χάρη του;

Μετά από έναν αποτυχημένο γάμο, ο Μπενχαμίν επιστρέφει 25 χρόνια μετά στο παρελθόν που στοίχειωσε τη ζωή του, ψάχνοντας να κερδίσει τον παλιό του ανεκπλήρωτο έρωτα για την προϊσταμένη του και για να αποτίσει φόρο τιμής σε έναν φίλο που του έσωσε τη ζωή. Για το λόγο αυτό ανοίγει ο ίδιος μόνος του ξανά μια υπόθεση ξεχασμένη, μια υπόθεση που ο ίδιος δεν επρόκειτο να ξεχάσει ποτέ. Οδηγούμαστε στην περίοδο της δικτατορίας του Βιντέλα, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία με πραξικόπημα το 1976. Η δολοφονία είχε γίνει το 1974, η καταδίκη του Γκόμεζ το 1975 και το 1976 μετά το πραξικόπημα απελευθερώθηκε για να υπερασπιστεί τη διεφθαρμένη εξουσία, κάτι που η ταινία έμμεσα καταδικάζει και κατακρίνει, χωρίς να είναι το κύριο θέμα της.
Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία όταν προβλήθηκε. Με αποκορύφωμα τη βράβευσή της με το Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας το 2010 και με πολλές υποψηφιότητες σε σημαντικές φεστιβαλικές διοργανώσεις, όπως τα βραβεία César, BAFTA και Goya, αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες ταινίες του σύγχρονου κινηματογράφου της Αργεντινής, που ανθεί τα τελευταία χρόνια και μας έχει προσφέρει ορισμένες εξαιρετικές ταινίες. Βασίζεται στο μυθιστόρημα του Eduardo Sacheri "La pregunta de sus ojos".
Στη χώρα μας η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2010. Προσωπική ένσταση του γράφοντος είναι η ελληνική μεταφορά του τίτλου της ταινίας, καθώς πιο σωστό θα ήταν "Το μυστικό στα μάτια τους", όπως είναι και η αγγλική μεταφορά, καθώς στην ισπανική γλώσσα η κτητική αντωνυμία είναι ίδια για το γ' ενικό και το γ' πληθυντικό.

El secreto de sus ojos (2009)
Σκηνοθεσία: Juan José Campanella
Σενάριο: Eduardo Sacheri, Juan José Campanella
Πρωταγωνιστούν: Ricardo Darín, Soledad Villamil, Guillermo Francella, Pablo Rago, Javier Godino, Mariano Argento, Carla Quevedo, José Luis Gioia
Διάρκεια: 127'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8.5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: