4 Νοε 2019

Κι εγένετο φως

Ο Μίλαν δουλεύει ως οικοδόμος στη Γερμανία και επιστρέφει για τα Χριστούγεννα στο χωριό του στη Σλοβακία και στην οικογένειά του, τη γυναίκα και τα τρία του παιδιά. Η χαρά, όμως, για την επιστροφή του μετριάζεται από ένα τραγικό συμβάν, που έχει συγκλονίσει το χωρίο. Ένας έφηβος μαθητής έχει αυτοκτονήσει στις γραμμές του τρένου.
Στην κηδεία του μαθητή, ο Μίλαν θα αρχίσει να διαπιστώνει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσον αφορά το συμβάν κι ότι ο μεγάλος του γιος ενδεχομένως να εμπλέκεται στην εξώθηση του νεαρού στην αυτοκτονία.
Το ίδιο το χωριό φαίνεται να γνωρίζει, αλλά να προτιμά τη σιωπή. Ο Μίλαν προσπαθεί να εκμαιεύσει την αλήθεια και σύντομα θα καταλάβει την ύπαρξη μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης που προσηλυτίζει μαθητές με σκοπό να "ξεβρωμίσει η χώρα", ενώ η στάση του τοπικού ιερέα και των τοπικών αρχών είναι μάλλον ύποπτη.
Ο Μίλαν, μέσα από όλες αυτές τις αντιξοότητες, καλείται να προστατεύσει την οικογένειά του. Είναι άγνωστο, όμως, αν μέσα σε μια τέτοια κοινωνία είναι κανείς ελεύθερος να εκφραστεί κατά συνείδηση...

Η Σλοβακία είναι μία χώρα με σκοτεινό παρελθόν, καθώς το στίγμα της συνεργασίας με τους Ναζί στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι κάτι που δεν μπορεί να σβήσει από την ψυχοσύνθεση του λαού, υφέρπει μέσα του και περιμένει την κατάλληλη στιγμή να εκδηλωθεί. Η μικρή κοινωνία του χωριού στην ταινία φαίνεται να έχει εμποτιστεί από το συγκεκαλυμμένο κήρυγμα φόβου και μίσους του ιερέα προς κάθε απόβλητο στοιχείο κι ενώ γνωρίζει, προτιμά τη σιωπή και την ασφάλεια. Ο Μίλαν, όμως, δε θέλει να συμβιβαστεί, ντρέπεται για ό,τι έχει συμβεί και θέλει να διορθώσει τα κακώς κείμενα, αλλά θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην απόδοση δικαιοσύνης ή στην ασφάλεια της οικογένειάς του. Ο δρόμος του θα είναι δύσκολος και επικίνδυνος. Βαθιά θρησκευόμενος ο ίδιος, θα βρεθεί μπροστά στην άβολη στιγμή που θα καταλάβει πως οι άνθρωποι, τους οποίους θα έπρεπε να εμπιστεύεται, δεν είναι αυτοί που θα έπρεπε να είναι. Και το συμπέρασμα είναι ότι η αδιαφορία της κοινωνίας θρέφει το φασισμό κι ότι μια πολύ μικρή μερίδα, που δεν αδιαφορεί, δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Αρκεί, όμως, να αποφασίσει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της.
Η ταινία απέσπασε το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Κάρλοβυ Βάρυ, ενώ στη χώρα μας προβλήθηκε στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Nech je svetlo (2019)
Σκηνοθεσία: Marko Škop
Σενάριο: František Krähenbiel, Marko Škop, Zuzana Liová
Πρωταγωνιστούν: Milan Ondrík, Daniel Fischer, Csongor Kassai, Zuzana Konečná, František Beleš, Anikó Vargová, Ľubomír Paulovič, Katarína Kormaňáková
Διάρκεια: 93'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Ανοιχτοί Ορίζοντες (Κυρίως Πρόγραμμα)
03/11/2019 - αίθουσα Μακεδονικόν 18:00
10/11/2019 - αίθουσα Παύλος Ζάννας 19:30

Δεν υπάρχουν σχόλια: