3 Νοε 2019

Η αόρατη ζωή της Ευρυδίκης Γκουσμάο

Ρίο ντε Τζανέιρο, δεκαετία του 50. Η Γκίντα και η Εουρίντισε είναι δύο αχώριστες αδελφές που έχουν μόλις περάσει τη φάση της ενηλικίωσης. Ζουν όμως σε μια κοινωνία που έχει μια πολύ στενή άποψη για το μέλλον των γυναικών και τις ίδιες απόψεις έχει και ο συντηρητικός πατέρας τους.
Η Γκίντα θα γνωρίσει τον έρωτα της ζωής της και θα φύγει μαζί του για την Ελλάδα, όμως θα γυρίσει απογοητευμένη και έγκυος, ενώ στο μεταξύ η Εουρίντιτσε θα έχει έναν μάλλον μη ηθελημένο γάμο. Η τελευταία φορά που οι δύο αδελφές θα δουν η μία την άλλη θα είναι το βράδυ που η Γκίντα θα φύγει για την Ελλάδα.
Όταν η Γκίντα θα επιστρέψει, η Εουρίντιτσε θα είναι ήδη στο δικό της σπίτι, ενώ ο πατέρας της μόλις την δει έγκυο, θα την διώξει από το σπίτι οριστικά. Τότε η Γκίντα θα καταφύγει σε μια φτωχογειτονιά για να γεννήσει και να μεγαλώσει το παιδί της.
Η Εουρίντιτσε δε θα μάθει ποτέ για την επιστροφή της αδερφής της, ενώ και η ίδια μέσα από το γάμο της θα αρχίσει σταδιακά να χάνει τη δίψα της για τις σπουδές πάνω στο πιάνο.
Οι δύο αδελφές ποτέ δε θα μάθουν την αλήθεια η μία για την άλλη και τα γράμματά τους δε θα έχουν βρει ποτέ παραλήπτη, χωρίς οι ίδιες να το γνωρίζουν.

Σε μια παραδοσιακή συντηρητική κοινωνία των περασμένων δεκαετιών η χειραφέτηση των γυναικών ήταν μια έννοια ουτοπική. Οι γυναίκες προορίζονταν να γίνουν νοικοκυρές, να παντρευτούν αυτόν που θα διάλεγε ο πατέρας τους και γενικά να μην κάνουν όνειρα για τη ζωή, ούτε καν μέσα στο γάμο.  Κάθε απόκλιση από τη γενική νόρμα αποτελούσε σοβαρό αμάρτημα και η οποιαδήποτε επαφή με ένα τέτοιο άτομο θεωρούταν κίνδυνος για τον κόσμο με τον οποίο θα συναναστρεφόταν. Οι δύο αδελφές, όμως, είχαν όνειρα. Η Γκίντα ήθελε να βρει εκείνη τον άνθρωπο που θα παντρευόταν, ενώ η Εουρίντιτσε ήθελε να σπουδάσει πάνω σε αυτό που αγαπούσε. Κι αν για τη μία το τίμημα ήταν να συμβιβαστεί με τη μοίρα της, έστω κι αν η επιθυμία της υφείρπε, για την άλλη το τίμημα ήταν να εκδιωχθεί από την οικογένειά της για πάντα. Οι δυο τους βρέθηκαν στο υπόλοιπο της ζωής τους έρμαια ενός φριχτού ψέματος από την ίδια τους την οικογένεια, νομίζοντας η μία για την άλλη ότι βρίσκονται πολύ πολύ μακριά.
Η ταινία βασίζεται πάνω στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Μάρτα Μπατάλια. Έχει προβληθεί σε αρκετά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, ενώ έχει πάρει το βραβείο "Un certain regard" στις Κάννες και το βραβείο FIPRESCI στο φεστιβάλ του Βαγιαδολίδ. Στη χώρα μας προβλήθηκε στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

A vida invisível de Eurídice Gusmão (2019)
Σκηνοθεσία: Karim Aïnouz
Σενάριο: Murilo Hauser, Inés Bortagaray, Karim Aïnouz, Martha Batalha
Πρωταγωνιστούν: Carol Duarte, Julia Stockler, Fernanda Montenegro, Antônio Fonseca, Flavia Gusmão, Gregorio Duvivier, Bárbara Santos, Maria Manoella
Διάρκεια: 139'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Ειδικές Προβολές
02/11/2019 - αίθουσα Φρίντα Λιάππα 18:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: