11 Νοε 2019

Η γυναίκα των δακρύων

Βρισκόμαστε στη Γουατεμάλα μετά την πτώση της δικτατορίας. Ο στρατηγός Μοντεβέρδε κρίνεται ένοχος από το δικαστήριο για τη γενοκτονία που διέπραξε εναντίον των αυτόχθονων πληθυσμών και τα λοιπά εγκλήματα κατά τη δεκαετία του '80, όμως η απόφαση ακυρώνεται για δικονομικούς λόγους.
Περιορισμένος στην πολυτελή βίλα του βιώνει την κατακραυγή του λαού που καθημερινά και νυχθημερόν διαδηλώνει εναντίον του και εναντίον της άδικης απόφασης του δικαστηρίου. Ταυτόχρονα, το υπηρετικό προσωπικό, που ανήκει σε μία από τις φυλές που ο ίδιος κατακρεούργησε, παραιτείται και φεύγει από το σπίτι, εκτός από την κύρια υπηρέτρια. Έτσι στο σπίτι θα μείνει μόνος του με τη σύζυγο, την κόρη και την εγγονή του, καθώς και τον πιστό του σωματοφύλακα.
Μέσα στο σπίτι η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη. Η εγγονή προσπαθεί να καταλάβει γιατί γίνεται όλο αυτό που γίνεται, η κόρη δεν μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα και να πει την αλήθεια, ενώ και η ίδια δεν ξέρει τι έχει απογίνει ο πατέρας της κόρης της, και η σύζυγος ξέρει, αλλά δε μιλάει.
Τις νύχτες ο στρατηγός ακούει έντρομος μία γυναίκα να κλαίει μέσα στο σπίτι, όμως δεν μπορεί να την βρει πουθενά. Πλήρως αμετανόητος για τις πράξεις του, είναι ο μόνος εκεί μέσα που ακούει αυτό το κλάμα, ένα κλάμα που έρχεται να τον στοιχειώσει. Κι όταν αυτό δεν τα καταφέρνει, μία μυστηριώδης γυναίκα θα εμφανιστεί μέσα από το πλήθος των διαδηλωτών, θα περάσει απαρατήρητη, θα γίνει η νέα υπηρέτρια και θα ζητήσει εκδίκηση...

Η ταινία αναμειγνύει ορισμένα ιστορικά γεγονότα με μυθοπλασία και έχει αρκετά στοιχεία τρόμου. Η εθνοκάθαρση των περασμένων δεκαετιών έχει αφήσει το στίγμα της στην κοινωνία της Γουατεμάλας, όμως πλέον είναι η ώρα για τη μεγάλη αλλαγή. Ο κόσμος έχει αφυπνιστεί και πλέον μπορεί ελεύθερα να εκφραστεί. Όμως, ο φόβος για το απολίθωμα της δικτατορίας παραμένει. Ο τρόμος που προκαλεί ακόμη κι ένας γερασμένος στρατηγός στην ίδια του την οικογένεια δεν είναι κάτι που ξεπερνιέται. Κι όσο κι αν η οικογένεια, τουλάχιστον τα νεότερα μέλη, θέλει να αποτινάξει από πάνω της τη ρετσινιά, μόνο η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας μπορεί να βοηθήσει σε κάτι τέτοιο. Κι εδώ είναι που έρχεται η μυστηριώδης γυναίκα, που αναφέρθηκε παραπάνω. Ο λατινοαμερικανικός μύθος της γυναίκας που κλαίει παίρνει σάρκα και οστά στο πρόσωπο μιας γυναίκας μιας κατακρεουργημένης φυλής, μιας νεαρής κοπέλας που θα ζητήσει η ίδια την απονομή της δικαιοσύνης μέσω της συνειδητοποίησης.
Η ταινία έχει αποσπάσει βραβεία σε Βενετία και Σαν Σεμπαστιάν, ενώ στη χώρα μας προβλήθηκε στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

La Llorona (2019)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Jayro Bustamante
Πρωταγωνιστούν: María Mercedes Coroy, Sabrina De La Hoz, Margarita Kenéfic, Julio Diaz, María Telón, Juan Pablo Olyslager, Ayla-Elea Hurtado
Διάρκεια: 96'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Ανοιχτοί Ορίζοντες (Κυρίως Πρόγραμμα)
07/11/2019 - αίθουσα Φρίντα Λιάππα 20:45
09/11/2019 - αίθουσα Σταύρος Τορνές 15:30 

Δεν υπάρχουν σχόλια: