25 Δεκ 2018

Καλά Χριστούγεννα

Βρισκόμαστε στο 1914. Ο Μεγάλος Πόλεμος έχει μόλις ξεκινήσει, οι μάχες μαίνονται και το μίσος διογκώνεται. Ο Γάλλος υπολοχαγός Οντεμπέρ κρατάει μια φωτογραφία της ετοιμόγεννης συζύγου του, που βρίσκεται στις κατεχόμενες περιοχές πίσω από τις γραμμές των Γερμανών. Δυο αδέλφια από τη Σκωτία, ο Τζόναθαν κι ο Γουίλιαμ, μαζί με τον ιερέα τους, πατέρα Πάλμερ, κατατάσσονται στον πόλεμο. Ένας Γερμανός τενόρος, ο Σπρινκ, διατάσσεται να υπηρετήσει το στρατό στο μέτωπο.
Οι μάχες στα χαρακώματα είναι σφοδρές. Σύμμαχοι και Γερμανοί μετράνε απώλειες, ενώ δεν φαίνεται αχτίδα φωτός στον ορίζοντα. Παράλληλα πλησιάζουν Χριστούγεννα, αλλά όλοι είναι υποχρεωμένοι να τα περάσουν μακριά από τις οικογένειές τους.
Φτάσαμε στην παραμονή των Χριστουγέννων. Ο Σπρινκ μαζί με τη σοπράνο αρραβωνιαστικιά του, Άννα, βρίσκονται στα χαρακώματα των Γερμανών και τραγουδούν γιορτινά τραγούδια για να ανυψώσουν το ηθικό τους και να τους κάνουν να νιώσουν Χριστούγεννα. Τότε θα ακουστούν οι ήχοι από τις γκάιντες των Σκωτσέζων που με τη σειρά τους θα αρχίσουν να τραγουδούν. Μέσα σε λίγα λεπτά οι αντιμαχόμενες πλευρές θα βγουν από τα χαρακώματα και θα αρχίσουν όλοι μαζί να τραγουδούν, αδιαφορώντας για το ότι μαζί τους πλέον βρίσκονται οι άνθρωποι που την προηγούμενη μέρα ή τις επόμενες θα ήταν διατεταγμένοι να τους σκοτώσουν. Τότε οι τρεις υπολοχαγοί των εμπλεκόμενων πλευρών θα συμφωνήσουν σε ανακωχή για τη μέρα των Χριστουγέννων.

Η ταινία δίνει φως σε ένα απροσδόκητο περιστατικό που έλαβε χώρα τα Χριστούγεννα του 1914 στο γαλλικό μέτωπο του πολέμου. Σε ορισμένα από τα μέτωπα συμφωνήθηκε άρση των εχθροπραξιών για τη μέρα των Χριστουγέννων. Μέσα στη φρίκη του πολέμου μια αχτίδα ανθρωπιάς άρχισε να αχνοφαίνεται, που όμως δεν έμελλε να κρατήσει για πολύ. Στην ταινία έχουμε τρεις πλευρές. Οι Γερμανοί είναι οι επιτιθέμενοι, οι Γάλλοι οι αμυνόμενοι και οι Σκωτσέζοι οι σύμμαχοι των Γάλλων, που όμως δεν βρίσκονται σε δικό τους έδαφος. Κι αν για το Γερμανό και για το Σκωτσέζο μια τέτοια εκεχειρία θα ήταν πιο εύκολη, οι Γάλλοι ήταν αρχικά διστακτικοί. Για μία βραδιά το απέναντι τέρας έγινε ξανά άνθρωπος, έγινε ξανά αυτό που θα έπρεπε να είναι, γιατί κανένας δεν θέλει έναν πόλεμο, κανένας δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο το πολυτιμότερο αγαθό που του έχει δοθεί, την ίδια του τη ζωή. Μέσα από ένα αληθινό γεγονός, δοσμένο βέβαια μυθοπλαστικά, η ταινία μεταδίδει το αντιπολεμικό μήνυμα αυτής της ημέρας, ότι ακόμη και μέσα στις πιο φρικιαστικές στιγμές της Ιστορίας, το στοιχείο του ανθρώπου είναι αυτό που μπορεί να υπερισχύσει και να αλλάξει τα πάντα, έστω κι αν είναι καταδικασμένο να αποτύχει.
Η ταινία όταν προβλήθηκε δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία. Αν και απέσπασε ορισμένα βραβεία σε μικρά φεστιβάλ και έφτασε στις τελικές υποψηφιότητες για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας, τελικά δεν μπόρεσε να καλύψει τον προϋπολογισμό της. Ακόμη και στη χώρα μας είχε προβληθεί ελάχιστα εκείνη την περίοδο, όμως μετέπειτα άρχισε να προβάλλεται σε αφιερώματα. Εντυπωσιάζει το εξαιρετικό καστ των τότε νεαρών ανερχόμενων ηθοποιών.

Joyeux Noël (2005)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Christian Carion
Πρωταγωνιστούν: Guillaume Canet, Diane Kruger, Daniel Brühl, Benno Fürmann, Gary Lewis, Alex Ferns, Dany Boon
Διάρκεια: 116'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία σε αφιέρωμα της Κινηματογραφικής Λέσχης Θεσσαλονίκης στον κινηματογράφο Βακούρα στις 23 Δεκεμβρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: