21 Ιαν 2019

Στην πύλη της αιωνιότητας

Ο Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ κάνει μια έκθεση από πίνακές του σε ένα καφέ στο Παρίσι, όμως δεν καταφέρνει να πουλήσει κανέναν. Απογοητευμένος που δεν μπορεί να μπει στο σύλλογο των καλλιτεχνών, ακολουθεί την προτροπή του φίλου του και ήδη γνωστού ζωγράφου, Πολ Γκωγκέν, να καταφύγει στη Νότια Γαλλία, όπου θα μπορούσε να εμπνευστεί καλύτερα.
Φτωχός ο ίδιος και ζώντας ουσιαστικά από τη στήριξη του επιχειρηματία αδελφού του, εγκαθίσταται σε ένα δωμάτιο στην Αρλ. Εκεί θα ζήσει μια μοναχική ζωή ουσιαστικά χωρίς φίλους, καθώς σύντομα θα δοθεί η αφορμή που θα τον θέσει στο περιθώριο της τοπικής κοινωνίας. Όμως θα συνεχίσει να ζωγραφίζει, έστω κι αν δεν έμελλε να πουλήσει κάποιο από τα έργα του. Τα έργα του αυτά, των τελευταίων ετών της ζωής του, έμελλε να του δώσουν μία θέση την αιωνιότητα.

Η ταινία αποτελεί μια βιογραφία για τα τέσσερα τελευταία έτη της ζωής του Βαν Γκογκ, από την εγκατάστασή του στην Αρλ το 1886 έως το θάνατό του, το 1890. Δύσκολος χαρακτήρας με ψυχολογικά προβλήματα, και με προβλήματα ενσωμάτωσής του στην κοινωνία, θα κάνει το μόνο πράγμα που ήξερε να κάνει, να ζωγραφίζει. Η ταινία αποτυπώνει την ατμόσφαιρα της εποχής του καλλιτέχνη, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει σε φυσικό χώρο ορισμένα από τα τοπία και τα πρόσωπα που αποτύπωσε στα έργα του. Ο Νταφόε είναι απόλυτα πειστικός στο ρόλο του μεγάλου ζωγράφου.
Η ταινία απέσπασε βραβεία στη Βενετία, ενώ στη χώρα μας πήρε διανομή στις 17 Ιανουαρίου 2019.

At eternity's gate (2018)
Σκηνοθεσία: Julian Schnabel
Σενάριο: Jean-Claude Carrière, Julian Schnabel, Louise Kugelberg
Πρωταγωνιστούν: Willem Dafoe, Rupert Friend, Chris Isaac, Mads Mikkelsen, Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner, Niels Arestrup
Διάρκεια: 111'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Βακούρα στη Θεσσαλονίκη στις 18 Ιανουαρίου 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια: