3 Δεκ 2018

Η σιωπηλή επανάσταση

Βρισκόμαστε στο 1956 σε μια επαρχιακή πόλη της Ανατολικής Γερμανίας, το Στάλινσταντ. Στο τοπικό σχολείο η τάξη των τελειοφοίτων αριθμεί 20 παιδιά, τα οποία έχουν διαφορετικό οικογενειακό υπόβαθρο. Ο Κουρτ είναι γιος του δημάρχου, ο Έρικ είναι γιος επαναστάτη (ή τουλάχιστον αυτό πιστεύει), ενώ ο πατέρας του Τέο είναι εργάτης στο χαλυβουργείο και συμμετείχε στην εξέγερση του 1953.
Ο Κουρτ κι ο Τέο καταφέρνουν να περάσουν στο Δυτικό Βερολίνο και στα επίκαιρα του τότε κινηματογράφου πληροφορούνται για τα αιματηρά γεγονότα στη Βουδαπέστη. Όταν επιστρέφουν, πληροφορούν τους υπόλοιπους συμμαθητές και προσπαθούν να μάθουν περισσότερα. Σχεδόν ομόφωνα αποφασίζουν να τηρήσουν στο μάθημα δύο λεπτά σιγής ως τιμή για τα θύματα της εξέγερσης.
Αυτή τους η πράξη, όμως, δεν θα είναι αρεστή στη διεύθυνση και τα πράγματα θα πάρουν δραματική τροπή για όλους τους εμπλεκομένους. Κατά τη διάρκεια εξονυχιστικών ερευνών, οι μαθητές θα κληθούν να σταθούν στο ύψος τους ή να προδώσουν.

Λίγα χρόνια μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και το διαμελισμό της Γερμανίας, σε μια νεοσυσταθείσα πόλη από το σοσιαλιστικό καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας μια ομάδα τελειοφοίτων μαθητών αποφασίζει να πάει κόντρα όχι στο ίδιο το καθεστώς, αλλά στους Σοβιετικούς που ελέγχουν την περιοχή. Η απόφασή τους να τηρήσουν δυο λεπτών σιγή ως αλληλεγγύη στα θύματα της εξέγερσης των Ούγγρων εναντίον των σοβιετικών δυνάμεων θα φέρει σε δύσκολη θέση το ίδιο το καθεστώς και τους ίδιους αντιμέτωπους με μια σκληρή πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό της ηλικίας τους είναι η θέληση για κάτι διαφορετικό, για κάτι επαναστατικό, χωρίς όμως να έχουν επίγνωση των συνεπειών. Ο μηχανισμός του καθεστώτος είναι έτοιμος να δράσει και να μην αφήσει περιθώρια αμφισβήτησης.
Η ταινία σίγουρα ασκεί κριτική σε κάθε μορφής ολοκληρωτισμό, με όποιον τρόπο αυτός κι αν εκφράζεται, χωρίς όμως να αγιοποιεί και την άλλη πλευρά της προσποιητά ελεύθερης κοινωνίας, σε μία χώρα που ενώ θέλει να αποτινάξει το πρόσφατο ναζιστικό της παρελθόν φτάνει στο σημείο να ταλαντεύεται μεταξύ αυτού, μέσω των παλαιών γενεών των πρωταγωνιστών, και της νέας ολοκληρωτικής πραγματικότητας. Η αναζήτηση της μέσης λύσης δεν είναι πάντα εφικτή και αυτοσκοπός.
Η ταινία είναι μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του ομώνυμου μυθιστορήματος του Ντίτριχ Γκάρστκα. Προβλήθηκε για πρώτη φορά στο 68ο Φεστιβάλ Βερολίνου, ενώ έχει αποσπάσει βραβεία σε μικρότερα φεστιβάλ ανά την Ευρώπη. Στη χώρα μας πήρε διανομή στις 29 Νοεμβρίου 2018.

Das schweigende Klassenzimmer (2018)
Σκηνοθεσία: Lars Kraume
Σενάριο: Dietrich Garstka, Lars Kraume
Πρωταγωνιστούν: Leonard Scheicher, Tom Gramenz, Anna Lena Klenke, Isaiah Michalski, Jonas Dassler, Ronald Zehrfeld, Florian Lukas, Jördis Triebel, Michael Gwisdek, Burghart Klaußner, Max Hopp, Judith Engel
Διάρκεια: 111'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στην αίθουσα Παύλος Ζάννας στη Θεσσαλονίκη την 1η Δεκεμβρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: