10 Νοε 2016

Δύο λαχνοί

Τι γίνεται όταν τρεις νεαροί φίλοι μαθαίνουν ότι έχουν κερδίσει το μεγάλο τζακπότ στο λόττο των 6 εκατομμυρίων ευρώ; Τι γίνεται, όμως, όταν συνειδητοποιούν ότι το δελτίο που κερδίζει βρίσκεται μέσα στο τσαντάκι, που δυο κλεφτρόνια είχαν αρπάξει από τον έναν από τους τρεις λίγες ημέρες πριν;
Οι τρεις μας φίλοι, ο ένας πιο αφελής από τον άλλο, θα κινήσουν γη και ουρανό για να βρουν το δελτίο. Αλλά πώς θα το κάνουν; Ποια ήταν αυτά τα κλεφτρόνια και πού θα τα βρουν; Κι αν τα βρουν, πώς θα πάρουν πίσω το τσαντάκι; Και το τσαντάκι θα έχει μέσα το δελτίο; Κι αν το είχε, δεν θα το εξαργύρωναν τα κλεφτρόνια;
Όλα αυτά τα ερωτήματα βρίσκουν απάντηση σε μια αλλόκοτη ταινία δρόμου, που ξεκινά από την πολυκατοικία του θύματος σε μια μικρή ανώνυμη επαρχιακή πόλη και καταλήγει σε μια γειτονιά του Βουκουρεστίου.

Η ταινία, αν και πολύ χαμηλού προϋπολογισμού σύμφωνα με τους συντελεστές της, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε σχέση με αντίστοιχες πιο "ακριβές" του ίδιου είδους. Ο σκηνοθέτης βάζει τους πρωταγωνιστές, μέσα από την αφέλειά τους, να κάνουν ορισμένα καυστικά σχόλια για την επικαιρότητα της χώρας, είτε αθλητική είτε πολιτική είτε καλλιτεχνική, τα οποία εύκολα μπορούμε να τα αναγάγουμε και με παράλληλα με τη δική μας χώρα.
Ουσιαστικά η ταινία αποτελεί το "έργο αποφοίτησης" μιας χρονιάς της δραματικής σχολής που διατηρούν οι τρεις πρωταγωνιστές στη Ρουμανία και οι ηθοποιοί που εμφανίζονται, κυρίως ως κομπάρσοι, είναι απόφοιτοι της χρονιάς αυτής.
Η ταινία έλαβε ειδική μνεία στο φεστιβάλ της Ζυρίχης, ενώ στη χώρα μας προβλήθηκε στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Două lozuri (2016)
Σκηνοθεσία: Paul Negoescu
Σενάριο: Paul Negoescu, Ion Luca Caragiale
Πρωταγωνιστούν: Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol, Dorian Boguta, Andi Vasluianu, Mircea Banu, Ion Rusu, Irina Noapteș
Διάρκεια: 86'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Ματιές στα Βαλκάνια
08/11/2016 - αίθουσα Σταύρος Τορνές 17:30
09/11/2016 - αίθουσα Σταύρος Τορνές 23:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: