22 Δεκ 2014

Magical girl

Η 12χρονη Αλίθια πάσχει από λευχαιμία. Ο πατέρας της, Λουίς, άνεργος φιλόλογος, προσπαθεί να της εκπληρώσει τις επιθυμίες της, γιατί ξέρει ότι πολύ σύντομα δεν θα μπορέσει να έχει αυτό που θέλει. Όταν ανακαλύπτει ότι η κόρη του θα ήθελε να αποκτήσει ένα φόρεμα μιας ηρωίδας καρτούν μάνγκα, το φόρεμα του μαγικού κόριτσιου, θα προσπαθήσει να το βρει και να της το κάνει δώρο. Όμως, τόσο το φόρεμα όσο και το μαγικό ραβδί είναι πανάκριβα.
Τότε μπαίνει ξαφνικά στη ζωή του, η Μπάρμπαρα, μια όμορφη, αλλά και αυτοκαταστροφική γυναίκα που πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα και περνάει την ώρα της έγκλειστη στο σπίτι, λαμβάνοντας χάπια από τον ψυχίατρο σύζυγό της και βλέποντας συνεχώς ευτελή σόου στην τηλεόραση, για να ικανοποιείται που υπάρχουν άνθρωποι πιο μίζεροι από την ίδια.
Μετά από μια ερωτική συνεύρεση των δύο, ο Λουίς θα την εκβιάσει ζητώντας από εκείνη ένα μεγάλο ποσό, προκειμένου να κάνει το δώρο στην κόρη του. Η Μπάρμπαρα, μη έχοντας άλλη επιλογή, θα στραφεί σε έναν πλούσιο σαδιστή, προκειμένου να τον ικανοποιήσει και να λάβει τα χρήματα που επιθυμούσε ο εκβιαστής της. Δε θα διστάσει να μπει και στα άδυτα του κάστρου του σαδισμού για τον ίδιο σκοπό, αρκεί να μη μάθει τίποτα ο σύζυγός της.
Τότε εμφανίζεται ο Νταμιάν, ένας συνταξιούχος καθηγητής μαθηματικών, ο οποίος έχει μόλις αποφυλακιστεί. Τον ίδιο άνθρωπο νεότερο έχουμε δει και στο πρώτο καρέ της ταινίας, όπου κάνει μια αυστηρή παρατήρηση στη νεαρή τότε Μπάρμπαρα. Ο λόγος της φυλάκισής του παραμένει άγνωστος στο θεατή, όμως δίδεται ο υπαινιγμός ότι σχετίζεται κάπως η Μπάρμπαρα. Τώρα ο Νταμιάν στο σπίτι του προσπαθεί να φτιάξει ένα παζλ, για να διαπιστώσει ότι λείπει ένα κομμάτι, όταν ξαφνικά θα του τηλεφωνήσει η Μπάρμπαρα, πιστεύοντας ότι είναι ο μόνος που θα μπορούσε να την απαλλάξει από τη μιζέρια της.

Αν και το σενάριο δεν διεκδικεί ιδιαίτερες δάφνες ποιότητας, καθώς παρατηρούνται αρκετά κενά, όπως επίσης και η απομάκρυνση από την αρχική υπόθεση του άρρωστου κοριτσιού, εν τούτοις ο δημιουργός μας δίνει τη δική του ερμηνεία για τη διαφθορά της ισπανικής κοινωνίας και της μίζερης και αυτοκαταστροφικής πλευράς της ζωής των πλουσίων, που επηρεάζει τη ζωή και των υπολοίπων. Από τη μια έχουμε έναν φτωχό πατέρα, που έχοντας εξαντλήσει όλες τις περιπτώσεις μιας τίμιας απόκτησης χρημάτων, θα καταφύγει στην παρανομία και στον εκβιασμό. Από την άλλη έχουμε μια αυτοκαταστροφική και αλλοπρόσαλλη γυναίκα χωρίς συναίσθηση των πράξεών της, της οποίας η ζωή και η ψυχική ηρεμία κρέμονται από μια κλωστή. Στη μέση έχουμε έναν άνθρωπο που έχει κουραστεί από το κακό γύρω του, αλλά στην προσπάθειά του να ξεφύγει, το μόνο που καταφέρνει είναι να το αφομοιώσει και να γίνει ο ίδιος γρανάζι του.
Η ταινία εμπεριέχει πολλούς συμβολισμούς, άλλοτε ορατούς και κατανοητούς κι άλλοτε κρυφούς που αφήνουν τον ίδιο το θεατή να τους ερμηνεύσει όπως ο ίδιος κρίνει. Σε ορισμένες σκηνές δεν ξεκαθαρίζεται στο θεατή τι ακριβώς συμβαίνει, επιτείνοντας το μυστήριο. Άλλοτε όμως γίνονται σαφείς αναφορές και κριτική στη σύγχρονη κοινωνία, μια κοινωνία που "δεν διαβάζει το σύνταγμα της χώρας" ή που "χαίρεται με τη μιζέρια των άλλων". Το ερώτημα, όμως, είναι αν ο δημιουργός έφτιαξε μια ταινία για να τοποθετήσει τη δική του κριτική και να προβληματίσει το θεατή πάνω σε αυτήν ή για να καλέσει τον ίδιο το θεατή να βρει το χαμένο κομμάτι του παζλ και να το τοποθετήσει στο κομμάτι εκείνο της υπόθεσης, στο οποίο θα ταιριάξει καλύτερα. Η ταινία σίγουρα καταφέρνει να σοκάρει το θεατή, όμως αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα και πολλά "γιατί". Σ' αυτό ευνοεί και η απάθεια και η ψυχρότητα με την οποία παίζουν όλοι οι πρωταγωνιστές, που δεν αφήνει να φανούν τα πραγματικά τους συναισθήματα. Ίσως όμως στον κόσμο της ταινίας αυτής να μην υπάρχει χώρος για συναισθήματα.
Η ταινία απέσπασε τη Χρυσή Αχιβάδα στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και στη χώρα μας προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και πήρε διανομή στις αίθουσες στις 18 Δεκεμβρίου 2014.

Magical girl (2014)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Carlos Vermut
Πρωταγωνιστούν: Luis Bermejo, Bárbara Lennie, José Sacristán, Lucía Bollán, Israel Elejalde, Miquel Insua, Elisabet Gelabert, Marina Andruix
Διάρκεια: 127'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Βακούρα στη Θεσσαλονίκη στις 21 Δεκεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: