13 Δεκ 2014

Λευκός Θεός

Η 13χρονη Λίλι πηγαίνει να μείνει στο σπίτι του πατέρα της, όταν η μητέρα της φεύγει για ένα συνέδριο. Μαζί της είναι και ο Χάγκεν, ένα όμορφο ημίαιμο σκυλί που αποτελεί τη μοναδική της συντροφιά. Ο πατέρας της, ένας άνθρωπος σκληρός και απότομος, δεν το θέλει το σκυλί, ενώ μια μοχθηρή γειτόνισσα καταγγέλει την ύπαρξη του σκύλου.
Όντας υποχρεωμένος να πληρώσει φόρο για το σκυλί, βάσει μιας νομοθεσίας για τα ημίαιμα, ο πατέρας της Λίλι διώχνει το σκυλί από το σπίτι, και οι σχέσεις του με την κόρη του φτάνουν σε σημείο οριακό.
Η Λίλι θα κάνει τα πάντα για να βρει και να σώσει τον Χάγκεν από τους κινδύνους που πρόκειται να αντιμετωπίσει στο δρόμο. Και οι κίνδυνοι είναι πολλοί και κάθε είδους. Από τη μια το ανελέητο κυνήγι από τους μπόγιες απ' την άλλη η εκμετάλλευση του σκύλου από παράνομους που οργανώνουν κυνομαχίες, προμηνύουν μια δύσκολη ζωή για τον Χάγκεν, αλλά και για άλλα σκυλιά που έχουν την ίδια μοίρα.
Όπως, όμως, η Λίλι θα κάνει τη δική της επανάσταση προκειμένου να βρει το φιλαράκι της, έτσι και τα καταπιεσμένα σκυλιά θα κάνουν τη δική τους επανάσταση εναντίον αυτών που προκαλούν τη δυστυχία τους.

Σύμφωνα με το σκηνοθέτη, ο ίδιος θέλησε μέσω των σκυλιών να καταδείξει το θέμα της μετανάστευσης. Από τη μια έχουμε τους ανθρώπους που συμβολίζουν την άρχουσα τάξη ή τον καθωσπρεπισμό κι από την άλλη τα σκυλιά που συμβολίζουν τους καταπιεσμένους πληθυσμούς. Όσο καταπιέζεται ένας πληθυσμός, τόσο πιο άγρια και ανεξέλεγκτη μπορεί να είναι η αντίδρασή του μπροστά σε αυτήν την καταπίεση. Η σκληρή γλώσσα της άρχουσας τάξης, που εκφράζεται από ανθρώπους συντηρητικούς μεγάλης ηλικίας, έρχεται σε αντίθεση με τη στάση των νέων ανθρώπων που εμφανίζουν ένα πιο προοδευτικό και ελεύθερο από στερεότυπα προφίλ και είναι έτοιμοι να αντιταχθούν στις επιταγές μιας οπισθοδρομικής κοινωνίας.
Πράγματι, η ταινία διακρίνεται για τη σκληρότητά της είτε αυτή εκφράζεται μέσα από τα λόγια είτε μέσα από τις πράξεις. Η ακραία εκμετάλλευση και καταπίεση των αθώων πλασμάτων προβάλλεται μέσα από σκληρές εικόνες, όπως αντίστοιχα και η εξέγερσή τους ενάντια σε όσους τους καταπιέζουν. Οι σκληρές και συχνά απάνθρωπες εικόνες είναι το μέσο που ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί για να μας περάσει στο υποσυνείδητο ότι τέτοιες εικόνες αποφεύγονται μονάχα με το σεβασμό στη διαφορετικότητα και την καταπολέμηση του ρατσισμού, καθώς η βία γεννά τη βία, και μόνο με την αλληλοκατανόηση ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος.
Είναι σίγουρα μια ταινία που δεν θα περάσει απαρατήρητη, ενώ και οι σκηνές με την τεράστια αγέλη των σκύλων που κατακλύζουν το ερειπωμένο κέντρο της μεγαλούπολης θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη όσων την παρακολουθήσουν.
Η ταινία απέσπασε στις Κάννες το βραβείο "Ένα κάποιο βλέμμα", ενώ τα δυο σκυλιά που έπαιξαν το ρόλο του Χάγκεν, απέσπασαν επίσης βραβείο στο ίδιο φεστιβάλ. Στη χώρα μας προβλήθηκε ως ταινία έναρξης στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ διανομή στις αίθουσες πήρε στις 11 Δεκεμβρίου 2014. Αποτελεί την πρόταση της Ουγγαρίας για τα φετινά Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας.

Fehér Isten (2014)
Σκηνοθεσία: Kornél Mundruczó
Σενάριο: Kornél Mundruczó, Viktória Petrányi, Kata Wéber
Πρωταγωνιστούν: Zsófia Psotta, Sándor Zsótér, Lili Horváth, Szabolcs Thuróczy, Lili Monori, Gergely Bánki, Erika Bodnár, László Gálffi, Vanda Verle, Károly Ascher
Διάρκεια: 119'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη στις 12 Δεκεμβρίου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: