7 Απρ 2013

Η θάλασσα μέσα μου

Άραγε η ζωή είναι δικαίωμα ή υποχρέωση; Είναι δικαίωμα για τον ίδιο τον άνθρωπο που ζει ή υποχρέωση προς κάποιον; Αλλά προς ποιον; Κι αν κάποιος άνθρωπος δεν θέλει πια να ζει; Θα του το απαγορέψει κανείς να πεθάνει; Τι γίνεται όμως αν δεν μπορεί να το κάνει μόνος του;
Ο Ραμόν Σαμπέδρο από τη Γαλικία, έχοντας ζήσει τον κόσμο ως τα 21 του ως μηχανικός σε καράβια, μετά από ένα τρομερό ατύχημα στη θάλασσα μένει παράλυτος με τετραπληγία και καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι επί 27 χρόνια. Γύρω του βρίσκονται οι συγγενείς του, ο πατέρας του, ο αδερφός του, η νύφη κι ο ανιψιός του, που τον φροντίζουν με πολλή αγάπη και με πολλές θυσίες.
Όμως μετά από τόσα χρόνια ο ίδιος νιώθει ότι είναι βάρος γι' αυτούς, κάτι που οι ίδιοι δεν αφουγκράζονται. Μην μπορώντας ο ίδιος να δώσει τέλος στη ζωή του και στο μαρτύριο αυτό, κάνει αίτηση για ευθανασία, όμως απορρίπτεται κατηγορηματικά από το νόμο.
Μέσω μιας φίλης κοινωνικής λειτουργού, βρίσκουν μια δικηγόρο από τη Βαρκελώνη, τη Χούλια, η οποία πάσχει από μια εκφυλιστική ασθένεια και λόγω της εμπειρίας της αναλαμβάνει να βοηθήσει τον Ραμόν στο νομικό κομμάτι της υπόθεσης. Μεταξύ του Ραμόν και της Χούλια αναπτύσσεται μια ιδιόμορφη αγάπη και κατανόηση, μια ισχυρή φιλία μεταξύ δύο ανθρώπων που γνωρίζουν ότι δεν τούς μένει πολύς χρόνος. Επίσης, εμφανίζεται και η Ρόσα, μια κοπέλα από το διπλανό χωριό, η οποία συνεπαρμένη από την ιστορία του Ραμόν και το μάθημα ζωής που της έχει από μακριά διδάξει, έρχεται να τον γνωρίσει και τον ερωτεύεται γι' αυτό που είναι. Η Ρόσα δεν επιθυμεί το θάνατο του Ραμόν, αλλά αν τον αγαπάει πραγματικά, θα πρέπει να δείξει συγκατάβαση.
Όταν η Χούλια ανακαλύπτει κάποια ποιήματα του Ραμόν, τον πείθει ότι η έκδοσή τους θα ευαισθητοποιήσει τους δικαστές και θα επιτρέψουν την ευθανασία.
Ποια θα είναι τελικά η ετυμηγορία του δικαστηρίου; Ποιος θα δώσει την τελική λύση στο δράμα του Ραμόν;

Μια απίστευτη αληθινή ιστορία μας παρουσιάζει αυτή η ταινία. Κεντρικός πρωταγωνιστής ο Ραμόν, καθηλωμένος στο κρεβάτι, ένας άνθρωπος πάνω από όλα με τα αισθήματα και τις ιδιοτροπίες του, αλλά και με την απόλυτη επιθυμία του να πεθάνει, την οποία δεν μπορεί να τού την αλλάξει κανείς. Ο κόσμος του τα τελευταία 27 χρόνια είναι το δωμάτιό του και το παράθυρό του, από το οποίο φεύγει νοερά και ταξιδεύει πετώντας, όποτε έχει την ανάγκη να δει τη θάλασσα, μια θάλασσα η οποία τού έδωσε τη ζωή και τού την πήρε. Γύρω του άνθρωποι που τον αγαπούν και τον θέλουν ζωντανό, που όμως δεν μπορούν να τού αλλάξουν την απόφαση. Ακόμη και όσοι βοηθούν τον Ραμόν να πεθάνει, στο τέλος εύχονται να το έχει μετανιώσει. Μπροστά στο θάνατο, ακόμη και στον εθελούσιο θάνατο, όλοι γινόνται ένα. Ποτέ δε θα μάθουμε τι έγραφε η Χούλια στο τελευταίο της γράμμα.
Η ταινία απέσπασε πολλά βραβεία σε φεστιβάλ του ισπανόφωνου και μη κόσμου, με αποκορύφωμα τη Χρυσή Σφαίρα και το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Στην Ισπανία σάρωσε τα βραβεία Goya, ενώ ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Μπελέν Ρουέδα τιμήθηκαν για την ερμηνεία τους στους ρόλους του Ραμόν και της Χούλια αντίστοιχα σε πολλά φεστιβάλ. Στη χώρα μας προβλήθηκε για πρώτη φορά στο 45ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του οποίου αποτέλεσε την ταινία έναρξης.

Mar adentro (2004)
Σκηνοθεσία: Alejandro Amenábar
Σενάριο: Alejandro Amenábar, Mateo Gil
Πρωταγωνιστούν: Javier Bardem, Belén Rueda, Lola Dueñas, Celso Bugallo, Mabel Rivera, Tamar Novas, Joan Dalmau, Clara Segura, Francesc Garrido, Alberto Jiménez
Διάρκεια: 125'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: