14 Απρ 2013

Πουθενά στην Αφρική

Μετά την άνοδο του Ναζισμού στη Γερμανία, οι Εβραίοι βρίσκονταν σε πολύ δύσκολη θέση. Ο Βάλτερ, δικηγόρος εβραϊκής καταγωγής, έχει φύγει στην Κένυα, που ήταν βρετανική αποικία εκείνη την περίοδο. Λίγο καιρό αργότερα, μετά από πολλά γράμματα, πείθει τη σύζυγό του, Γιέτελ, να τον ακολουθήσει μαζί με την κόρη τους, Ρεγκίνα.
Αφήνοντας πίσω αγαπημένα πρόσωπα, οι δυο γυναίκες πηγαίνουν στην Αφρική, προκειμένου να αρχίσουν μια νέα ζωή, μακριά από τους κινδύνους του καθεστώτος. Όμως αρχικά η ζωή δεν ήταν όπως την ονειρεύονταν. Έχοντας αφήσει την πολυτέλεια, αναγκάζονται να ζήσουν σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα, όπου δούλευε ο Βάλτερ, μακριά από κάποια πόλη, περιτριγυρισμένοι από χωριά ντόπιων κατοίκων, που αν και ήταν φιλήσυχοι και τελούσαν τις δικές τους παραδόσεις, η Γιέτελ δεν τους έβλεπε με καλό μάτι.
Η Ρεγκίνα ήδη από μικρή θέλησε να προσαρμοστεί στο περιβάλλον και ανέπτυξε φιλία με τον μάγειρα Οβούορ. Πήγαινε μαζί του στα διπλανά χωριά, έκανε παρέα με τα παιδιά, έμαθε εύκολα την τοπική γλώσσα, συμμετείχε στις παραδόσεις και τις τελετές τους. Απ' την άλλη, η Γιέτελ έπληττε, αλλά ήξερε πως μια επιστροφή στη Γερμανία θα σήμαινε το τέλος της.
Όταν ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, όντας Γερμανοί υπήκοοι σε βρετανικό έδαφος, θεωρήθηκαν εχθροί από τους Βρετανούς αποίκους και εκδιώχτηκαν από το αγρόκτημα. Με τη βοήθεια όμως ενός Βρετανού στρατιώτη, που γνώριζε ότι ήταν Εβραίοι και δεν υποστήριζαν το ναζιστικό καθεστώς, βρέθηκε ένα άλλο αγρόκτημα στο οποίο θα μπορούσαν να ζήσουν τη ζωή τους, παρά την άρνηση της εβραϊκής κοινότητας του Ναϊρόμπι να τους βοηθήσει.
Το τέλος του πολέμου, όμως, θα σημάνει μια σημαντική αλλαγή στη ζωή τους. Τότε θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον τους. Θα επιλέξουν το παρόν, στο οποίο πλέον έχουν συνηθίσει, σε μια χώρα που τους φαίνεται πλέον παράδεισος, ή θα στραφούν προς ένα μέλλον αβέβαιο στην πραγματική τους πατρίδα, που θα παλέψει να ανοικοδομηθεί από την καταστροφή;

Η ταινία βασίζεται στο αυτοβιογραφικό ομώνυμο μυθιστόρημα της Στέφανι Τσβάιχ. Περιγράφει την ανάγκη μιας οικογένειας να επιβιώσει και στον αγώνα της αυτό καλείται να εγκαταλείψει μια ζωή πολυτέλειας και να στραφεί προς έναν πρωτόγονο τρόπο διαβίωσης, εντελώς άγνωστο για την ίδια, που όμως θα μπορούσε να τους παράσχει ασφάλεια σε έναν τόπο, όπου δεν θα κινδύνευαν γι' αυτό που είναι από κανέναν άνθρωπο. Από τη μια έχουμε έναν πατέρα, ο οποίος έχει εγκαταλείψει τη χώρα του για να σωθεί. Γνωρίζει ποιο είναι το συμφέρον της οικογένειάς του, γνωρίζει ότι μόνο πολύ μακριά από τη χώρα του η οικογένειά του θα έχει μέλλον και γι' αυτό ετοιμάζεται να κάνει πολλές θυσίες. Απ' την άλλη έχουμε μια μητέρα που ίσως δεν διέβλεπε τον κίνδυνο που ερχόταν, που δεν μπορούσε να φανταστεί το μέλλον της ίδιας και της κόρης της ότι θα ήταν πιο ασφαλές σε μια πρωτόγονη κοινωνία. Μετά το ξέσπασμα, όμως, του πολέμου στην Ευρώπη, αντιλαμβάνεται ότι είναι τυχερή που βρίσκεται μακριά. Έχουμε, όμως, και την κόρη που στην ηλικία που ήταν όταν μετανάστευσε δεν μπορούσε να αντιληφθεί τι συμβαίνει, και οικοδόμησε τη ζωή της στον μακρινό αυτό τόπο, ο οποίος έγινε ο κόσμος της. Την πραγματική της πατρίδα δεν την γνώρισε ουσιαστικά ποτέ. Ο κόσμος της είναι το αγρόκτημα, ο Οβούορ, τα παιδιά από τα χωριά και τα παιδιά από το σχολείο. Οι τρεις αυτοί άνθρωποι καλούνται να αλλάξουν τη ζωή τους, όπως επιτάσσουν τα δεδομένα στην κάθε χρονική στιγμή. Οι αλλαγές, όμως, συχνά δεν συνάδουν με αυτό που πραγματικά θέλουν και οι τρεις και για το λόγο αυτό πρέπει να συμβιβαστούν με τις καταστάσεις και να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που τους απασχολούν με σωφροσύνη και με γνόμωνα το κοινό τους καλό και μέλλον.
Η ταινία βραβεύτηκε με Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 2002, ενώ έχει αποσπάσει βραβεία σε αρκετά φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Nirgendwo in Afrika (2001)
Σκηνοθεσία: Caroline Link
Σενάριο: Caroline Link, Stefanie Zweig
Πρωταγωνιστούν: Juliane Köhler, Merab Ninidze, Lea Kurka, Karoline Eckertz, Sidede Onyulo, Matthias Habich, Gerd Heinz, Hildegard Schmahl, Maritta Horwarth, Andrew Sachs, Diane Keen, Silas Kerati, Peter Lenaeku
Διάρκεια: 141'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: