28 Οκτ 2012

Η αδελφή μου

Ο 12χρονος Σιμόν ζει μαζί με την άνεργη μεγάλη του αδελφή, Λουΐζ, κοντά σε ένα χειμερινό τουριστικό θέρετρο στην Ελβετία. Μην έχοντας γονείς, ο Σιμόν προσπαθεί να βγάλει λεφτά για τον ίδιο και την αδελφή του με παράνομο τρόπο. Ανεβαίνει καθημερινά με το τελεφερίκ στο θέρετρο, όπου βρίσκονται οι σκιέρ και οι πλούσιοι ιδιοκτήτες σαλέ και κάνει μικροκλοπές, περνώντας απαρατήρητος. Κλέβει από τρόφιμα και γάντια μέχρι γυαλιά ηλίου και πέδιλα του σκι, τα οποία αργότερα τα πουλάει για να βγάλει χρήματα.
Η Λουΐζ έχοντας απολυθεί, προσπαθεί να βρει παρηγοριά σε μάταιους έρωτες που δεν οδηγούν πουθενά. Γνωρίζει τι κάνει ο Σιμόν, όμως δεν του λέει να σταματήσει, καθώς επωφελείται και η ίδια από αυτό. Έτσι, ο Σιμόν σε μια τόσο μικρή ηλικία εξελίσσεται έστω και με αυτόν τον τρόπο σε προστάτη της οικογένειάς του.
Δεν κλέβει, όμως, μόνο ο Σιμόν επάνω στο θέρετρο. Κλέβει και ο Μάικ, βρετανός υπάλληλος, στου οποίου την αντίληψη πέφτει ο Σιμόν. Αποφασίζουν να συνεργαστούν κρυφά. Ο Σιμόν θα κλέβει πέδιλα σκι, ο Μάικ θα τα αγοράζει και θα τα μεταπωλεί στην Αγγλία.
Στο δεύτερο τμήμα της ταινίας, το σκηνικό ανατρέπεται. Σιγά σιγά αποκαλύπτεται η αλήθεια για την πραγματική σχέση των δύο αδελφών, που δεν είναι τόσο απλή όσο φαινόταν στην αρχή. Πώς θα δοκιμαστεί αυτή η σχέση; Ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος μιας εύπορης Αγγλίδας τουρίστριας στην εξέλιξη της υπόθεσης; Τελικά ο Σιμόν θα συνεχίσει να κλέβει ανενόχλητος;

Η ταινία περιγράφει ένα παιδί με χαμένη παιδική ηλικία. Η παιδική αθωότητα χάνεται μπροστά στη βιοποριστική ανάγκη, χωρίς όμως να δικαιολογούνται οι παράνομες πράξεις του Σιμόν. Ο Σιμόν πλέον, παρά τα 12 χρόνια του, δεν παρουσιάζεται σαν παιδί, ούτε όμως και σαν μεγάλος. Αν και οι πράξεις του και η εμπειρία του σε διάφορα θέματα δείχνουν άτομο μεγαλύτερης ηλικίας, δεν παύει να είναι παιδί και να ενεργεί ως τέτοιο, όταν η ευθύνη τον βαραίνει.
Σκηνοθετικά και σεναριακά, η ταινία ακολουθεί σε πολλά σημεία τα πρότυπα των αδερφών Νταρντέν, καθώς επικεντρώνεται σε ένα άτομο νεαρής ηλικίας που δεν ζει μια φυσιολογική ζωή, ενώ και τα πλάνα θυμίζουν πολύ τη γραφή των σημαντικών Βέλγων δημιουργών.
Η ελληνική απόδοση του τίτλου της ταινίας, η οποία προφανώς βασίζεται στον αγγλόφωνο τίτλο της διεθνούς διανομής, μάλλον δεν αποδίδει το νόημα της ταινίας. Κεντρικό πρόσωπο είναι ο Σιμόν κι όχι η Λουΐζ. Ο αυθεντικός τίτλος της ταινίας θα μπορούσε να μεταφραστεί "Το παιδί από επάνω".
Η ταινία απέσπασε την Αργυρή Άρκτο στο φετινό φεστιβάλ του Βερολίνου. Στη χώρα μας έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες στις 27 Σεπτεμβρίου 2012.

L' enfent d' en haut (2012)
Σκηνοθεσία: Ursula Meier
Σενάριο: Antoine Jacoud, Ursula Meier, Gilles Taurand
Πρωταγωνιστούν: Kacey Mottet Klein, Léa Seydoux, Martin Compston, Gillian Anderson, Jean-François Stévenin, Yann Trégouët, Simon Guélat
Διάρκεια: 97'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο "Βακούρα" στη Θεσσαλονίκη στις 27 Οκτωβρίου 2012

17/11/2012: Η ταινία απέσπασε βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ της Λιουμπλιάνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: